fbpx

Podcast 123 Is het noodzakelijk om een (sexueel) trauma te herbeleven om het te kunnen helen?

Welkom bij een nieuwe aflevering van mijn podcast. In deze aflevering nemen we even de tijd om terug te kijken op aflevering 122, getiteld ‘De Diepgaande Impact van Geboortetrauma’s op Leven en Ondernemerschap’. We gaan ook in op een veelgestelde vraag: Is het noodzakelijk om een trauma te herbeleven om het te kunnen helen?

Ik deel inzichten vanuit mijn ervaring aan de hand van twee indrukwekkende klantverhalen. Beide klanten worstelden met de nasleep van seksueel trauma, elk met hun unieke uitdagingen. . In één geval onthulde dit zelfs de complexe lagen van generationeel seksueel trauma. Dit misbruik, dat plaatsvond tijdens hun kinderjaren, had een diepgaande invloed op hun persoonlijke leven, intieme relaties, en ondernemerschap.

Hieronder kun je de podcast beluisteren. Een transcriptie van de podcast is ook hieronder beschikbaar

In het begin van deze podcast verwijs ik naar podcast 122. Dit is de link naar die podcastaflevering:
https://www.debbiebernasco.nl/podcast-122-de-diepgaande-impact-van-geboortetraumas-op-leven-en-ondernemerschap/


Transcriptie

[00:00:11.280]
Debbie Bernasco: Hee lieve luisteraars, daar zijn we weer. En voordat ik met jullie een diep dive wil gaan maken met deze podcast, wil ik eerst nog even wat anders doen. En dat is dat ik jullie ontzettend wil bedanken voor de fijne reacties op mijn vorige podcast, episode 122. En die gingen over de diepgaande impact van geboortetrauma’s op het leven en ondernemerschap. En ik heb best wel veel mailtjes mogen ontvangen en die waren warm, ontroerend, enthousiast en ook mailtjes waarbij de boodschap was: Jeetje, wat een herkenning en zo fijn dat jij deze podcast hebt gemaakt. Misschien ben jij een van de luisteraars die mij een berichtje heeft gestuurd. Nou bij deze: Ik wil je ontzettend bedanken voor je mailtje. Ik wil dat ook even persoonlijk doen, want het is altijd leuk naar aanleiding van de podcast die je hebt gemaakt, dat je een berichtje krijgt. Overigens de podcast … Ik zal een link onder deze podcast blog maken, dan kom je uit op mijn website bij mijn vorige podcast. Maar je kunt ook deze podcast afluisteren en dan kom je ook bij podcast episode 122.

[00:01:36.680]
Debbie Bernasco: Oké, het is ongeveer een week à anderhalf dat ik mijn masterclass over de karakterprofielen heb gegeven. Ik heb daar een aantal studies in gevolgd en ik ben daar ook heel erg in getraind. En er bestaan een aantal karakterprofielen en deze zijn wetenschappelijk bewezen. In de basis zijn er vijf karakterprofielen. En jij en ik zijn één van deze karakterprofielen. En uit deze basis van vijf profielen, zijn er nog twee profielen ontstaan. Maar in de essentie gaat het over deze vijf profielen. Deze profielen zijn wetenschappelijk bewezen door Willem Reich. Hij is ondertussen al een lange tijd overleden, maar hij was psychiater, psycholoog en bioloog. Hij ontdekte in zijn praktijk een verband tussen hoe mensen er uitzagen en wat hun karakter was en wat hun gezin van herkomst was. Maar ook hoe deze mensen in het leven stonden en of ze succes hadden of niet. En of hun ouders liefdevol waren, emotioneel beschikbaar of niet, of dat ze narcistische ouders hadden. En eigenlijk, de opvoeding bepaalt hoe jouw karakterprofiel hoort. Dat is wat Willem Reich eigenlijk zegt. En wat ik eigenlijk daar aan toe wil voegen, want daar kom je eigenlijk bij Willem Reich niet zoveel over tegen. Ik wil er nog even aan toevoegen dat die karakterprofielen eigenlijk ontstaan door generationeel en vroegkindelijk trauma.

[00:03:24.220]
Debbie Bernasco: En deze karakterprofielen laten mij ook zien waar je vandaan komt en of jij succes ervaart op alle deelgebieden, of juist niet. En waarom ik het even over mijn masterclass heb, is omdat we een Q&A sessie hadden en heel veel mensen hadden vragen over een geboortetrauma. En zo was er een vrouw en die vertelde mij dat ze met een navelstreng om haar hals was geboren en dat ze helemaal blauw zag. En zij vroeg aan mij van: Wat voor impact heeft dat eigenlijk op mijn leven? En ik antwoorde haar dat als zij in beweging kwam in haar leven of business, dat ze heel vaak werd afgeremd. En dat dingen haar vaak benauwden. En toen kreeg ik bij de Q&A, en dan kan je zo een chat sturen, kreeg ik een bericht terug dat ze ongelooflijk dankbaar was, want ze had nooit de link gelegd dat haar leven – want dat had ze helemaal niet gezegd tegen mij – dat haar leven en business inderdaad niet in beweging kwam en dat ze het gevoel had dat als zij in beweging kwam, dat zij af werd geremd. Dus het klopte dus ook precies wat ik haar vertelde.

[00:04:53.960]
Debbie Bernasco: Nu gaat deze podcast over heel iets anders, maar ik wil ook nog even een ander voorbeeld geven over een geboortetrauma. Want er zit een arts in mijn traject. En zij vertelde mij dat haar broertje was overleden in de buik van haar moeder en dat haar moeder niet snel daarna zwanger was van mijn klant. En zij vertelde mij ook dat zij tijdens de geboorte klem zat in het geboortekanaal. En ook zij vertelde mij dat haar leven en ondernemerschap niet echt in beweging kwam. Sowieso, als er een geboortetrauma is, dan zal dat altijd resulteren in traumasporen en die worden opgeslagen in het lichaam. En zonder dat we hier echt bewust van zijn, zal dat later impact hebben op je leven en ondernemerschap. Alleen je bent daar niet echt van bewust. Het zorgt later in je leven voor vechten, vluchten of bevriezen in situaties. Maar goed, ik vertelde mijn klant dat het eigenlijk niet zo raar was dat haar leven en ondernemerschap niet in beweging kwam, want haar moeder werd vrij snel zwanger van haar. En je moet voorstellen dat de conceptie en het groeien in de baarmoeder eigenlijk gebeurt met de energie van de dood. Kilheid en afsterven. En in de dood zit geen beweging. En bij de geboorte zat ze vast in het geboortekanaal. Dus dan is het ook niet zo raar dat er later geen beweging is in je leven. Je zit eigenlijk, zit je klem tussen dood en het leven. En leven betekent beweging. Dus even terug. Nou, haar moeder was zwanger van haar broertje, die overleed in de buik.

[00:07:12.380]
Debbie Bernasco: Drie maanden daarna was haar moeder zwanger. En tijdens de conceptie en als de baby groeit in de buik van haar moeder, in dit geval was dat bij mijn klant, dan is er een energie van de dood en kilheid en afsterven in de buik van haar moeder. Dat geeft voor een baby heel veel onveiligheid. En dan is het moment daar. Ze heeft eerst in een baarmoeder gezeten van de energie van de dood en dan mag ze geboren worden en dan zit ze klem. Dus eigenlijk kunnen we zeggen dat ze klem zat tussen dood en leven. En dan is het niet raar dat op latere leeftijd dat er geen beweging is in haar leven en ondernemerschap. En vergeet ook niet dat traumasporen … Wij kunnen dingen vergeten, maar ons lichaam vergeet niets. Dat wat jij misschien verdrongen hebt, of dat wat jij misschien niet meer belangrijk vindt, of dat waar jij niet meer aan wilt denken – bewust of onbewust- dat herinnert het lichaam wel. En dus in haar leven, op één of andere manier, herinnert haar lichaam haar brein er continu aan van: er is stilstand. Dus ja, het is eigenlijk ook helemaal niet zo raar dat er geen beweging zit in haar leven en ondernemerschap. En wat ik natuurlijk ook vaker zeg, is dat nieuwe dingen of situaties oude trauma’s kunnen triggeren. En dat gaat over die traumasporen. En net zoals het ondernemerschap, wat ontzettend mooi en inspirerend is, kan ook heel erg onveilig voelen. En dat kan dus ook een geboortetrauma en de traumasporen triggeren. En in dit geval, zodat er geen tot weinig beweging in haar leven is.

[00:09:20.200]
Debbie Bernasco: Oké, in deze podcast, wilde ik eigenlijk het volgende met jullie bespreken. En het gaat eigenlijk over een vraag wat ik heel vaak krijg en dat is of je een trauma moet herbeleven, als je deze wilt helen. Op deze veelgestelde vraag wil ik mijn antwoord geven en dat is: Nee. Als je het trauma wilt helen, hoef je niet in het trauma te gaan zitten en opnieuw te gaan herbeleven. En stel dat er sprake is van vroegkindelijk trauma, dan kan je het trauma als volwassene verwerken, dus met het volwassen gezonde deel. En ook kan je er van een afstandje naar kijken. En dat geldt trouwens ook voor generationeel en shocktrauma. En vooral bij shocktrauma wordt ook echt geadviseerd om niet in het trauma te gaan zitten. En wat ook trouwens belangrijk is om te vermelden, dat als je in je baby-, kleuter- en peuterjaren langdurig vroegkinderlijk trauma oploopt, denk aan: chronische afwijzing van ouders of verzorgers of verwaarlozing. Of de emotioneel niet beschikbare moeder of vader. Of er is een verborgen gezinstrauma, denk dan aan de kindermishandeling of seksueel misbruik. Dan praten we ook over shocktrauma. Maar dit heeft meer impact op een volwassen leven, dan als je later als volwassen persoon, shocktrauma krijgt. Denk bijvoorbeeld aan seksueel trauma op latere leeftijd. Ook moeten we beseffen dat er bij shocktrauma, dan ligt er heel veel bevriezing in het lichaam opgeslagen. En wat ook vaak bij seksueel trauma is, en of het nou op jonge of latere leeftijd is, dissociatie. Je wordt zo tegen je wil overmeesterd, dat je vaak niet in de situatie wilt blijven. Dus dan ga je uit de situatie en tegelijkertijd is er heel veel shock. En shocktrauma kan je natuurlijk ook in andere situaties oplopen. Bijvoorbeeld het verlies van een kind of een ziekte, ongeluk. Maar goed, wat ik eigenlijk wil zeggen is dat als jij je trauma wilt helen, dan hoef je dat niet te doen met dat deel wat nog in het trauma zit, het getraumatiseerde deel.

[00:12:24.750]
Debbie Bernasco: Maar goed, even terug. Stel dat je nu volwassen bent en je hebt vroegkinderlijk trauma meegemaakt, dan heeft dat impact op je leven en veel meer dan we denken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je leven en business wordt afgeremd, of je voegt weinig eigenwaarde, of je bevriest bij intimiteit, of je hebt een gebrek aan zelfliefde, of het mondt uit in een eetstoornis, of verslaving, of je voelt je minderwaardig, of je kan de binding van contact niet dragen in de relatie tot je man of vrouw en misschien wel je klanten, je vrienden.

[00:13:08.370]
Debbie Bernasco: Maar het kan ook zich uitmonden in je kleiner maken, tegenover jouw eigenwaarde. Als we het in het ondernemerschap hebben, dus dat je je klein maakt tegenover je waarde. Maar ook als je geld dan moet vragen aan je klant. En wat ook vaak is, trauma voelt ook heel erg aan dat je uit contact bent met jezelf en dus ook met het leven. En dan is het zo fijn als je jezelf innerlijk bevrijdt en dat je naar de oorzaak gaat van wat je pijn doet of wat je belemmert in je leven en ondernemerschap of waar je angst in voelt. Eigenlijk gaat het over – dat is altijd wat ik zeg- daar waar schaarste is, op de deelgebieden, daar zit altijd onverwerkt trauma onder. Dus het is belangrijk om echt naar de oorzaak, naar de wortel toe te gaan. En vaak zijn we bewust waar het vandaan komt, maar zijn we totaal niet bewust van onze innerlijke gekwetste kindsdelen, of delen die in jou angstig zijn. En vaak ook kunnen we niet bewust zijn van onverwerkt trauma en hebben we dit verdrongen. En dan, dan zijn onze overleefdelen heel erg aanwezig. En velen van ons hebben gewoon niet in de gaten dat we ons leven leven vanuit onze overleefdelen, vanuit het gewonde kind.

[00:14:50.930]
Debbie Bernasco: Als we even weer teruggaan naar de vraag van: als je je trauma wilt helen, moet je dan door je trauma heen? Daar wil ik even wat dieper op ingaan. Sowieso, en deze wil ik ook echt aan jullie meegeven, er bestaat geen methode en formule. Dat bestaat niet, want iedereen is anders, iedereen beleeft trauma ook anders. En ik vind ook dat als coach / therapeut, dat je de know-how in huis moet hebben, om te kijken: Oké, wat zet je eigenlijk in en hoe behandel je eigenlijk zo iemand? En hoe ga je de sessie eigenlijk in? En hoe doe je de trauma-interventie? Kijk, wat ik wel ontzettend belangrijk vind, is dat je een trauma echt ontwortelt en dat doe je om naar de oorzaak toe te gaan. En bij het ontwortelen van het trauma, ga je het helen en transformeren. En je hebt ook altijd integratiesessies van dat wat naar boven is gekomen. Want ook al ontwortelen we het trauma, de cellen dienen ook hergeprogrammeerd te worden. En als we het trauma willen ontwortelen, betekent dat ook aanspraak maken op het cellulaire lichaamsgeheugen.

[00:16:20.170]
Debbie Bernasco: Oké, ik wil graag een voorbeeld geven. Ik denk drie maanden geleden had ik in één week twee onafhankelijke sessies met twee vrouwelijke onderneemsters. En bij de ene onderneemster lag haar business helemaal plat en ze had ook enorme moeite met intimiteit en veel van haar relaties waren hier ook op stuk gelopen. En ook had ze totaal geen herinneringen aan vroeger en dat vond ze heel erg raar. En ze was ook in mijn traject gestapt omdat ze vond dat ze zo geremd leefde. En ze had ook een schaarstemindset, maar die hadden we eigenlijk al ontworteld en we wisten ook waar schaarstemindset vandaan kwam. Ze vertelde me ook dat ze eigenlijk niet zo precies wist wat ze met haar ondernemerschap wilde. En ze zei telkens: Ik word tegengehouden. Elke keer als ik iets opstart, dan lijkt het wel of ik bevries. En ook voel ik vaak onverklaarbare angsten. Mijn hoofd staat altijd aan. Ik hoor altijd van die negatieve stemmetjes in mijn hoofd van: Ik ben niet goed genoeg, je bent het niet waard. En ze vertelde aan het begin van haar traject ook dat ze al heel vaak hulp had gezocht voor haar intimiteitsvraagstuk, maar ook waarom haar ondernemerschap en haar leven … Zij zei dat ook letterlijk: Het bevriest gewoon. Elke keer als ik iets opstart, dan gaat het even goed en dan opeens dan lijkt het wel of alles koud wordt en of er gewoon geen doorgang plaatsvindt.

[00:18:23.510]
Debbie Bernasco: Het was haar derde coaching toen zij bij me was en waarbij we echt in de eerdere coachings … We hadden al aan haar schaarstemindset gewerkt, maar bij de eerdere coaching had ik ook echt een bedding van vertrouwen, vertraging, verbinding en veiligheid gemaakt. Ik vind dat zo belangrijk. Ik denk dat één van de belangrijkste dingen, als je met trauma’s werkt, dat er heel veel vertrouwen is tussen jullie twee en dat ook een bedding van liefde is en dat je de ander ook echt ziet, zodat de ander zich ook kan geven in zo’n sessie en dat ook niets raars is. In de vorige sessies hadden we ook de traumastukken op de bovenlaag geheeld. En ik voelde ook in deze derde sessie dat we nog dieper mochten gaan. Waar ik vond dat er een bovenlaag was van ook een schaarstemindset, voelde ik aan alles: We mogen gaan naar de laag onder de laag. We mochten dieper gaan werken. En vaak, dat beseffen we onze niet, dan lopen we tegen dingen aan en die willen we dan ook graag oplossen voor onszelf. Maar vaak zit daar ook nog een laag onder. En daar zit ook een oorzaak. De oorzaak van: Ik kan me niets meer herinneren van vroeger.

[00:20:08.960]
Debbie Bernasco: Ik voel bevriezing, ik voel dat het niet gaat in intimiteit, maar ik voel ook dat het gewoon bevriest in mijn ondernemerschap, maar ook in mijn leven, in vriendschappen en relaties. Want dat vond ze ook op één of andere manier ook wel heel erg beangstigend. Dus die stemmetjes, die we vaak in ons hoofd horen, zoals: Ik ben niet goed genoeg, of: Wie zit er nou op mij te wachten?, komen van delen van jou. En vaak zijn dat de kindsdelen die nog in oude trauma’s vastzitten. In die derde sessie bespraken mijn klant en ik hoe we naar de oorzaak zouden gaan. En mijn cliënt was heel erg doelgericht, bijna ongeduldig, omdat ze hier al jaren mee worstelde. En ik zag ook in haar lichaam dat er veel shocktrauma was. En dat kwam ook onder andere door een geboortetrauma. En dat ze met een tang gehaald was. Maar ook deze trauma hadden we ook al eerder geheeld. Ik zei op voorhand dat er verdrongen herinneringen los konden komen. Maar zij zei tegen mij van: Ik ben daar zo enorm klaar voor. Wat er ook naar boven mag komen, ik ben er klaar voor. En ik wil ook weten hoe dat komt.

[00:21:46.640]
Debbie Bernasco: Toen we dat hadden uitgesproken naar elkaar, gaf ik haar een heel klein beetje plantmedicijn. En dat gaf ik haar, zodat haar beschermdelen ten ruste werden gelegd. Want zij was echt ook iemand die enorm in haar hoofd zat. Ze stond ook altijd aan. En bij deze, ik kan niet genoeg tegen jullie zeggen, bij mijn plantmedicijn trip je niet. Je bent helemaal in het hier en nu en helemaal volledig bij en heel erg ontspannen. En ik ben ook geen tripsitter. Want ik doe de gehele sessie een trauma-interventie. En wat ik ook belangrijk vind om te zeggen, is dat een plantmedicijn bij mij absoluut geen must is, want ik kan het ook zonder doen. Maar ik geef het vaak om die beschermdelen die zo sterk zijn en die zijn er niet voor niets. Beschermdelen zijn er niet voor niets. Zij willen jou echt voor iets beschermen. En zij willen jou voor de emoties en de pijn beschermen. En vaak komt dat door wat er eigenlijk vroeger is gebeurd. En nog even, en ik kan dat ook niet vaak genoeg zeggen, plantmedicijn is voor mij geen heilige graal, maar het is wel gewoon fijn voor de hoofdmensen.

[00:23:20.040]
Debbie Bernasco: En ik kan het ook zonder. Alleen, dan hebben we iets meer sessies nodig, om tot het trauma te komen. Want nogmaals, de beschermdelen zijn er niet voor niets. Oké, toen het plantmedicijn ging werken, ging ik een trauma-interventie doen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. En tevens maakte ik aanspraak op haar cellulaire lichaamsgeheugen. En ik merkte na een tijdje, en dat is de fase na de ontspanning, dat ze naar het verdrongen trauma toe bewoog. En wat bleek? Haar oom had haar meerdere malen seksueel misbruikt. En als erkend holistisch traumatherapeut, die volledig is afgestemd op haar klant, dan voel je eigenlijk zo’n vijf à 10 minuten van tevoren al aan van: Hey, dit zou het zomaar eens kunnen zijn. Je bent samen zo in volledige veiligheid afgestemd op elkaar. Dus iets van tevoren, zei ik, ze bewoog naar haar trauma toe, ze zat er nog niet in, vroeg ik haar: Wil je dit wel? Ben je klaar voor wat komt? Want ze had al wat flitsen gezien, maar ze wist niet precies wat het was. Maar zij zei heel resoluut: Ja, ik ben er klaar voor, want ik wil er echt mee afrekenen. Wat het ook is, ik ben er klaar voor en ik wil echt voor die innerlijke bevrijding gaan.

[00:25:05.780]
Debbie Bernasco: En ze zei ook van: Ik wil gewoon weten wat er is gebeurd. En toen zakte ze er dieper in. En toen heb ik haar heel liefdevol en in verbinding begeleid. We hebben het niet gedaan vanuit haar getraumatiseerde kindsdeel, die op vierjarige leeftijd werd misbruikt door haar oom. Nee, ik maakte aanspraak op het volwassen gezonde deel van haar. En zo hebben we samen het trauma geheeld. En ik zei ook tegen haar dat ze echt op een afstandje kon kijken als de volwassen vrouw van 45 jaar. En nogmaals, waarom liet ik het haar niet verwerken als het vierjarige kind? Omdat de kans dan heel erg groot dat ze opnieuw getraumatiseerd wordt. En het mooie was dat ze echt als die volwassen vrouw keek wat er was gebeurd en dat ze ook als volwassen vrouw begreep waarom ze haar jeugd had geblocked en waarom ze ook bevroor bij intimiteit en waarom ze ook altijd zo moe was. Want haar levensenergie zat vast in shocktrauma. Dat hebben trouwens veel vrouwen, dat als ze getraumatiseerd zijn, dat kan op volwassen leeftijd zijn of als kind, dat ze ervaren dat ze heel erg moe zijn. Alleen ze relateren het niet naar het trauma, maar als er bevriezing optreedt, een shocktrauma, dan kan de levensenergie niet doorstromen.

[00:26:53.690]
Debbie Bernasco: En vandaar ook dat er vaak vermoeidheidsklachten optreden. Nadat ze de bewustwording had wat de oorzaak was, gingen we samen het shocktrauma ontladen en er kwam toch veel ontlading uit. En ook hier is het met beleid, stap voor stap en voelen van: Oké, hoeveel kan zij op dat moment ontladen? En dat is natuurlijk niet met één sessie gebeurd, want je hebt al de jaren bovenop dat trauma wellicht ligt ook andere trauma’s opgeslagen. Dat zijn allemaal traumasporen die graag uit je lichaam gereleased willen worden. En in de integratiesessies, dan ontwortelen we ook nog de randjes van het trauma en we praten er natuurlijk ook over en we doen ook veel lichaamsgerichte traumatherapie. Maar er wordt ook tijd genomen om te rouwen. Rouwen wat haar is overkomen en ook rouwen wat dit trauma haar eigenlijk heeft beperkt. In haar relaties, in intimiteit, maar ook in het ondernemerschap. Maar ook dat ze een lage eigenwaarde had en al die stemmetjes dat ze niet goed genoeg was. Ja, dat haar leven gewoon ook is afgeremd of was afgeremd. En ook wat belangrijk is, dat we ook in de integratiesessies met haar conditionering aan de slag zijn geweest en dat we haar cellen geherprogrammeerd hebben.

[00:28:38.810]
Debbie Bernasco: Want een conditionering wilt jou altijd in de oude situatie behouden, omdat het gewoon bang is dat het weer een keertje opnieuw gebeurt. En bij haar vond ik ook heel erg belangrijk om lichaamsoefeningen te doen, om weer die veiligheid te voelen in haar lichaam. Maar ook dat ze haar eigen lichaam kan vertrouwen en dat ze – als je je eigen lichaam vertrouwt en je voelt veiligheid, dat ze veilig in haar lichaam is – dat je dan ook intimiteit kan toelaten. En ze vertelde mij ook, dat was ook heel bijzonder, dat ze een maand na onze sessie, dat we het trauma hadden ontworteld, dat ze intimiteit had met haar man en dat ze zichzelf zo innerlijk bevrijd voelde en dat ze echt vol overgave kon samensmelten met haar man. En ze was zo vreselijk ontroerd en niet alleen zij, maar ook haar man. Want haar man zei ook: Ik heb nog nooit zo’n mooie versmelting gehad met jou. En als ik dit weer zeg, dan vind ik het weer zo mooi en ontroerend en dan krijg ik ook weer kippenvel op mijn armen. En we hebben ook natuurlijk mooie oefeningen gedaan om die levensenergie weer te laten stromen.

[00:30:11.550]
Debbie Bernasco: En in meerdere podcasten heb ik vaker verteld dat de levensenergie, de levenselixer is van een rijkdomsbewustzijn, maar ook van gezondheid. En als die levensenergie voluit kan stromen, dan voel je ook zelfvertrouwen en dan voel je ook weer van: Ik sta hier en ik sta hier vol vertrouwen in mijn leven en in mijn ondernemerschap. En tijdens de integratiesessies hebben we ook gewerkt met de kindsdelen die nog in dat oude trauma vast zaten. Want dat bedoel ik met de cellen herprogrammeren, dat die oude kindsdelen niet meer bang hoeven te zijn voor het leven, ook voor het ondernemerschap eigenlijk. Maar we hebben ook gewerkt aan oefeningen zodat enerzijds de levensenergie weer ging stromen, maar we hebben ook gewerkt met de kindsdelen die dat oude trauma hadden meegemaakt. Want ook al is het trauma ontworteld, je hebt natuurlijk die kindsdelen. Dus we hebben ook hele mooie sessies gedaan met die kindsdelen, dat zij niet meer bang hoefden te zijn en dat ze eigenlijk ook het leven en andere mensen konden vertrouwen. We hebben ook gekeken: Oké, wat blokkeert er nog? We hebben ook gekeken van: Oké, hoe kunnen we dat opheffen, zodat er gewoon een gezonde, liefdevolle stroming op gang komt en dat je vanuit liefde en vanuit flow gaat leven en ondernemen.

[00:32:02.740]
Debbie Bernasco: En dat vanuit liefde en vanuit flow ondernemen, dat gaat eigenlijk… En het gaat over jouw gezonde, zachte kracht, die voor zichzelf kan uitspreken van: dit is waar ik naar verlang en dit is wat ik mezelf ga gunnen. En ik ga dat mezelf toestaan vanuit heelheid en niet meer vanuit het gewonde kind.

[00:32:28.440]
Debbie Bernasco: Oké, het tweede voorbeeld, dat deed ik eigenlijk zonder plantmedicijn. Mijn klant was ingestapt omdat ze een eetstoornis had, een laag zelfbeeld, lage eigenwaarde, had ook last van een schaarstemindset en haar bedrijf liep al jaren niet, maar ze had ook enorme moeite met zichtbaarheid en expressie te geven aan haar ondernemerschap. En ze had ook moeite met intimiteit met haar man. En deze klant had vroegkinderlijk en generationeel trauma. Ze had veel afwijzing gekregen van haar vader. En haar moeder was niet emotioneel beschikbaar, want die had ook enorme angsten, had veel meegemaakt zelf en kon dus ook niet vanuit haar moederdeel verbinden met mijn klant. Wat gebeurde nou in de coachingsessie? Ik werkte met haar op diepe onbewuste lagen. Zij zag dat er veel intergenerationeel seksueel misbruik was in de moederlijn. En zij zag ook en voelde dat ook helemaal in haar lichaam, want haar lichaam begon ook helemaal te shaken, dat zij was aangerand door een familielid.

[00:33:56.420]
Debbie Bernasco: Natuurlijk is dit ook seksueel misbruik, maar dit ging over aanranding. En dan komt het moment, als coach/ therapeut, dan vraag je jezelf op dat moment: Is het helpend voor haar en voor haar leven en haar relaties en ondernemerschap, om hier doorheen te gaan? En wederom, als je bent afgestemd op je klant, dan voel je of het waardevol is of niet, om hier doorheen te gaan. En wat ook was, deze klant zag ook veel, ze zag ook veel beelden. En een deel van mij voelde dat het haar niet zou helpen, als ze door de trauma’s heen zou gaan. En dan heb ik het over het volwassen deel, niet het kindsdeel. Dus in deze voelde ik dat het haar niet zou helpen dat zij op een afstandje zou kijken met haar volwassen deel. En toen heb ik op dat moment de sessie afgekapt. En in de integratiesessie kwam zij hierop terug en zij zei dat ze heel blij was dat ik het had afgekapt omdat het voor haar geen toegevoegde waarde had. En ze zei ook, en dat zijn haar woorden, dat ze het heel kundig vond als coach/therapeut, om te kijken van: Is het waardevol? Gaat het haar helpen? Want ze zei: Ze vond het heel mooi en heel passend dat ik ook de sessie had afgebroken. Kijk, wat wel is, zij droeg op dat moment nog wel de traumasporen van seksueel misbruik van haarzelf, maar ook van één of meerdere voormoeders. En wat ik ook altijd zeg, en dat is ook wetenschappelijk bewezen: Een trauma start nooit bij jou, nooit. Dus in de integratiesessies heb ik wel de traumasporen ontworteld en gereleased. En we hebben ook de bevriezing uit haar lichaam gehaald, zodat die traumasporen het brein geen signaal konden geven van onveiligheid. Want zij voelde ook bevriezing bij intimiteit bij haar man, maar ook bevroor ze helemaal bij online zichtbaarheid en als zij expressie wilde geven over haar levensverlangen. Ze kon letterlijk… Haar keel werd echt afgeknepen. Zij voelde ook een innerlijke bevrijding dat ik dat had gedaan. Maar wat ik ook wil zeggen is, we hadden aan haar traumasporen gewerkt, maar ik Ik vond ook dat we eigenlijk het trauma mochten teruggeven aan de moederlijn. En waarom? Omdat we dit ook natuurlijk niet cellulair willen doorgeven aan de nazaten. Dus wat we hebben gedaan, we hebben een hele mooie systemische opstelling ook gedaan en het was heel bijzonder om te zien.

[00:37:25.220]
Debbie Bernasco: We hadden alle voormoeders opgesteld en dan gingen we de voormoeders af en keken we ook: Oké, is zij de rechtmatige eigenaar van het seksueel trauma? En elke keer als ze bij een voormoeder stond en het was van haar, dan begon haar lichaam helemaal te trillen en te shaken en ze maakte ook expressie en geluiden. En ze zei ook later: Dit was heel erg bijzonder, want ik was volledig bij, maar wat er eigenlijk gebeurde, dat ging vanzelf, niet eens vanuit mijzelf. Het kwam vanuit het diepe onderbewuste vandaan. En zo zie je dat we allemaal veel kunnen dragen van anderen. Ja, heel bijzonder. En zij zei ook dat toen we dat hadden gedaan, ze zei: Wat een verlichting. Wat een enorme verlichting voel ik nu ook in mijn lichaam. Ik merk echt dat ik iets los heb gelaten. En in de latere sessies vertelde ze mij ook dat het seksueel trauma geheeld was en dat ze geen moeite meer hadden op intimiteiten. We hebben natuurlijk veel meer gedaan dan alleen maar de traumasporen te releasen. Want we hebben ook lichaamswerk gedaan, we hebben aan de bevriezing gewerkt, we hebben gewerkt aan de conditionering, maar ook dat ze alle veiligheid en in zelfliefde kon verbinden met haar lichaam, maar ook dat ze echt in haar lichaam kon zakken.

[00:39:14.380]
Debbie Bernasco: We hebben ook natuurlijk gewerkt aan de rest van de issues. Dat vind ik zo mooi. Ik heb het laatst ook in de Instagram stories gedeeld. Ze appte mij en ze vertelde mij – want ze had laatst ook een sessie- dat de wortel er echt uit is gehaald en dat ze zo enorme innerlijke bevrijding voelde en dat alles eigenlijk stroomt, sowieso in haar lichaam, maar ook in haar leven en ondernemerschap.

[00:39:48.840]
Debbie Bernasco: Dus nog even samenvattend. Als je je trauma wilt helen, hoeft dat niet vanuit het kindsdeel wat getraumatiseerd is, of vanuit het deel wat het heeft meegemaakt. En ja, het is heel erg belangrijk om bewust te zijn waar het trauma vandaan komt. Ook al is deze verdrongen, het is zo belangrijk om te weten wat de oorzaak is en dat we geen pleisters gaan plakken.

[00:40:17.830]
Debbie Bernasco: Oké, lieve mensen, superfijn dat jullie weer naar mijn podcast hebben geluisterd en jullie weten het, hè? Wat jij, of je voorouders hebben meegemaakt, weet dat ook jij een rijk leven kan hebben. Rijkdom op alle vlakken van je leven. Liefde, geluk, gezondheid, succes en welvaart. Tot de volgende keer.

[00:40:40.840]
Debbie Bernasco is internationaal geregistreerd en erkend, holistisch traumatherapeut en businesscoach. Zij coacht ZZP’ers, ondernemers en CEO’s naar een rijk leven. Een mooi vervuld leven vol liefde, geluk, gezondheid, succes en welvaart. Voor meer informatie, kijk op haar website: www.DebbieBernasco.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco