fbpx

Wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfliefde? Ergens moet het ontstaan

Wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfliefde?

 

Ergens moet het ontstaan.

Het ontstaat wanneer een dochter een moeder heeft met een ‘moederwond‘; zij is zelf getraumatiseerd. Door haar eigen moederwond is de moeder niet in staat om haar eigen kind warmte en geborgenheid te geven. Als de dochter in de preverbale fase naar haar moeder uitreikt en dit wordt afgewezen door haar moeder, voelt de dochter zich hulpeloos, vertwijfeld en machteloos. Op deze manier traumatiseert zij haar dochter en brengt zij door de kilheid van haar eigen hart diepe emotionele wonden toe aan haar kind. Daar ontstaat een gebrek aan zelfliefde. Want een koud hart van een moeder vult geen babyhart.

We weten dat een schaarstemindset door een moeder wordt doorgegeven, als een moeder niet op de juiste manier met haar kind hecht. Maar welke gevolgen kunnen nog meer ontstaan voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van een kind? Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

Geestelijke Gezondheidsproblemen:

 • Depressie en Angststoornissen: Kinderen die opgroeien zonder liefde en ondersteuning kunnen vatbaarder zijn voor depressie en angst.
 • Lage Zelfwaarde: Een gebrek aan moederlijke liefde kan leiden tot een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen.
 • Hechtingsproblemen: Moeilijkheden in het vormen van gezonde relaties en hechtingen op latere leeftijd.
 • Posttraumatische Stressstoornis (PTSS): In sommige gevallen kan de emotionele verwaarlozing traumatisch zijn, wat kan resulteren in PTSS.

Lichamelijke Gezondheidsproblemen:

 • Eetstoornissen: Naast anorexia kunnen ook andere eetstoornissen zoals boulimia en eetbuistoornis ontstaan.
 • Somatische Symptomen: Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak, zoals chronische pijn, gastro-intestinale problemen en vermoeidheid.
 • Verhoogd Risico op Chronische Ziekten: Langdurige stress en emotionele verwaarlozing kunnen het risico op chronische ziekten zoals hartziekten verhogen.

Sociale en Relationele Problemen:

 • Moeilijkheden in Sociale Interacties: Problemen met het aangaan en onderhouden van vriendschappen en relaties.
 • Angst voor Afwijzing en Verlating: Dit kan leiden tot het vermijden van intieme relaties of juist het tegenovergestelde, namelijk het aangaan van ongezonde relaties.

Cognitieve en Emotionele Problemen:

 • Moeite met Emotieregulatie: Problemen met het begrijpen en reguleren van emoties.
 • Cognitieve Beperkingen: Mogelijke beperkingen in cognitieve ontwikkeling, waaronder leerproblemen.

Schaarstemindset:

 • Gevoel van Tekort: Kinderen die opgroeien in een omgeving zonder voldoende liefde en zorg kunnen een schaarstemindset ontwikkelen, waarbij ze constant het gevoel hebben dat er niet genoeg van iets is (liefde, aandacht, middelen).
 • Moeite met Langetermijnplanning: Deze mindset kan leiden tot problemen met langetermijnplanning en besluitvorming omdat de focus ligt op directe behoeften en overleving.
 • Laag Zelfvertrouwen en Vertrouwen in Anderen: Het kan ook resulteren in laag zelfvertrouwen en wantrouwen naar anderen, wat invloed heeft op persoonlijke relaties en sociale interacties.

Wil je meer weten over de moederwond? Ïk vertel hier meer over in het e-book ‘Succes is het gezicht van je moeder‘. Klik op deze link om deze gratis aanvragen.

E-book Succes is het gezicht van je moeder - Debbie Bernasco

2 gedachten over “Wat is de oorzaak van een gebrek aan zelfliefde? Ergens moet het ontstaan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco