fbpx

Een stok achter de deur, dat is zoooo oude economie

Ik hoor sommige ondernemers weleens zeggen: “Ik heb een (business) coach nodig die mij brengt naar mijn doelen, als stok achter de deur.”
Op deze momenten komt er altijd een tweetal gedachtes in me op:

• Dat klinkt heel erg als wilskracht en niet vanuit flow
• Je hebt nog geen werkelijk hartrakende transformatie ondergaan, waarbij je hart is open gegaan en je intrinsieke motivatie tot bloei is gekomen.

Een stok achter de deur klinkt als iets uit de ‘oude economie’, waarin we dingen buiten onszelf zoeken, te veel op het resultaat zitten en waarbij je hart helemaal is afgesloten. Daardoor voel je geen verbinding met jezelf of anderen, maar alleen met je doelen. Ongewild drijf je steeds verder van jezelf af, je onderneemt meer en meer vanuit angst en daardoor word je enorm begrensd. Sterker nog: als je in een geforceerd sneller tempo wilt gaan, vanuit de onderliggende angsten voor tekort, zit je dat snelle tempo juist in de weg. Je bent bezig om je ego en je denkbeeldige problemen (zoals je niet goed genoeg voelen of niet aan de verwachtingen kunnen voldoen) te temmen. Maar dit zijn waandenkbeelden en ze maken dat je in disharmonie met jezelf en omgeving leeft.

Dóór, dóór, dóór…
Het ego bedenkt slimme redenen waarom we op wilskracht zouden moeten blijven werken. Het zal je met bijna onweerstaanbare logica proberen te overtuigen dat je prestaties en bezittingen allemaal heel echt en belangrijk zijn. Het wil je wijsmaken dat je vol moet houden, door moet zetten, koste wat kost. Maar… het is allemaal illusie, aangewakkerd door de behoefte van je ego om jou (of zichzelf) belangrijk te maken, want dan ben je iemand: je wilt winnen, gelijk hebben of de overhand krijgen.

Maar er komt een moment, neem dat maar van mij aan, dat je terugkeert naar een hartsbewustzijn.

Wanneer je jezelf hebt uitgeput door keer op keer over je grenzen heen te gaan en te luisteren naar die eindeloos malende gedachtes in je hoofd (dat het beter moet en dat je niet moet stoppen voordat je zichtbaar succes hebt).
Wanneer je je totaal afgescheiden voelt en ook nog die schuldgevoelens hebt. Wanneer je uitgeput bent. Echt niet meer verder kunt. Niet meer verder wilt.
Het moment waarop je je afvraagt: is dit nou het ondernemerschap, het leven, waar je zo blij van zou moeten worden?

Dat moment is je kans.

En ik snap dat je nog niet weet hoe je het anders kunt doen. Maar je weet al wel dat je het anders wilt. Bewust worden van hoe je er aan toe bent, is de eerste stap naar heling.

Tuurlijk zou je nu kunnen denken: duh, zo’n blog.. lekker makkelijk zo vanaf de zijlijn…
Ik begrijp en voel je helemaal. Maar weet je, ik onderneem alweer 20 jaar en de eerste 11 jaar had ik ook zo’n stok achter de deur nodig. Ik wilde op de energie van iemand anders meeliften, ik wilde dat iemand mij continu pushte naar het eindresultaat. Zo voelde ik mij gezien. Als succesvolle ondernemer had ik dan wel mega veel geld op de bank, maar het voelde allesbehalve rijk. Sterker nog, ik voelde me leeg en koud vanbinnen. En zoals velen kreeg ik een wake-up call en dat was ook op zo’n dieptepunt: mijn scheiding. Opeens stond ik daar met lege handen. Alles wat ik had opgebouwd was weg.

Ook al kon ik me dat toen onmogelijk voorstellen, nu voel ik me intens dankbaar dat dit mij is overkomen. Want ik weet nu wat het is om vanuit flow en moeiteloosheid te ondernemen en dat een goedlopende business daar een gevolg van is. En eerlijk, ik heb meer succes en rijkdom dan voorheen, maar ik voel het nu ook. En dat heeft niet meer alleen met geld en zeker niet met uiterlijk vertoon te maken.

Nog even terug naar die stok achter die deur.

We worden zo beïnvloed en geïndoctrineerd door ons gezin van herkomst, de maatschappij, de media en zelfs door onbekenden. Ego-gedomineerde wetten die de fluistering van ziel, hart en waarom we hier op aarde zijn, de mond snoeren. We hebben geleerd onze innerlijke stem te negeren en vreugde, liefde en gelukzaligheid te vervangen door leegte en controle. Misschien heb je ooit gekozen om dromen van anderen na te jagen en om wat je verdiende en bezat op te tellen en daar je succes aan af te meten. De stok achter de deur om vanuit een opgejaagd gevoel te ondernemen, is nietszeggend en leeg en zó anno begin 2020.

Wat heb je nodig?

Je hebt geen stok achter de deur nodig. Wat je wel nodig hebt, zeker als ondernemer, is geïnspireerd leven. Daarvoor is het belangrijk om je intrinsieke motivatie (die echt van binnenuit komt) tot wasdom te laten komen, je ontdoen van je overlevingsmechanisme(n) en vanuit hartsbewustzijn te leven. Wat je dan ontdekt is een connectie en intimiteit die je nog niet eerder hebt ervaren. Je krijgt een diep besef dat lichaam, geest, ziel en business werkelijk één zijn en gaat op een nieuw niveau voelen.

Bevrijd je van je ego en je zult zien dat succes, en rijkdom vanzelf in je leven komen. Succes is geen mentaal dingetje. In de westerse wereld zijn we vaak gericht op (economische) welvaart. We zien lichaam en geest als van elkaar gescheiden. We beredeneren de dingen met ons verstand en daarom lopen we enorm vast in ons leven en ons ondernemerschap.

Rijker leven

In de oosterse denkwijze draait het meer om welzijn; gevoel en geluk en de eenheid tussen lichaam en geest. Het is al eeuwenoud, meer verbonden met de natuur en werkt veel dieper door op het bewust-zijn. In het oosten wil men de dingen van binnenuit beleven. Daarom zie je vaak bij oosterse mensen dat zij vanuit diep vertrouwen leven, met innerlijke vrijheid in overvloed en rijkdom.

Een RIJK LEVEN nodigt je uit om je te ontdoen van ego, angsten en belemmeringen om ruimte te maken voor spiritueel rijkdom, diep vertrouwen en sereniteit.
In mijn coaching Voor een RIJK LEVEN, combineren we spiritueel rijkdomsbewustzijn, oosters en westers denken én innerlijke vrijheid. Ik ontwortel jouw belemmeringen, angsten en overtuigingen die jou steeds in de weg staan en transformeer deze uit je bewustzijn zodat je onbevangen kan ondernemen, leven en genieten en ook nog een financiële buffer hebt.
Geen stok achter de deur maar coaching vanuit een holistische levenswijze, vanuit liefde en overvloed, in plaats van tekort en angst.

Wil je meer vanuit flow, rust en diep zelfvertrouwen ondernemen, stuur mij dan een mailtje via debbie@bernasco.nl

1 gedachte over “Een stok achter de deur, dat is zoooo oude economie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco