fbpx

Podcast EP 112 – Interview Melanie Hendriks: Onverwerkt trauma en ziekten

Mijn nieuwe podcast staat online. Een prachtig en indrukwekkend interview met Melanie Hendriks over onverwerkt trauma & ziekten.

Wil je weten welke ziekten je kunt krijgen als je moeder of vader je afwijst of als je een laag zelfbeeld hebt? Dan is het heel zinvol om naar deze podcast te luisteren.

Melanie Hendriks studeerde Chinese Geneeskunde, geeft les in Chinese Geneeskunde en heeft een succesvolle praktijk. Haar specialisme is onverwerkt trauma & ziekte.

Op spotify kan je tegenwoordig ook een reactie achterlaten. Het lijkt me fijn om hier of op spotify je reactie te lezen.

Wil je de podcast niet beluisteren, maar wil je liever de podcast als tekst lezen, dat kan hier onderstaand!
——

[00:00:03.440] – Intro
Hey lieve ondernemers, superfijn dat jullie weer luisteren naar de podcast van Debbie Benasco. Dit is alweer episode 112.

[00:00:28.690] – Debbie Bernasco
Nou lieve luisteraars, ik zit niet alleen in mijn podcast studio. Schuin tegenover mij zit een hele leuke lieve lachende dame, want ze lacht nu. En dat is Melanie Hendriks. Welkom.

[00:00:35.160] – Melanie Hendriks
Hallo Debbie, fijn om hier te zijn.

[00:00:36.910] – Debbie Bernasco
Ik vind het ook heel erg fijn, want we gaan het hebben over een heel mooi onderwerp en dat is trauma’s, onverwerkte trauma en ziekte. En daar weet jij alles van. Maar voordat wij echt overgaan tot deze podcast, zou ik van jou eigenlijk wel willen weten wat een rijk leven voor jou betekent.

[00:00:59.010] – Melanie Hendriks
Ja, een rijk leven voor mij betekent, een leven met mijn geliefde om me heen en onze lieve katten en dat je eigenlijk alles kan doen wat je zou willen.

[00:01:11.270] – Debbie Bernasco
Zoals?

[00:01:12.740] – Melanie Hendriks
Zoals mooie cursussen en verder leren in de Chinese geneeswijze, en mooie reizen maken en dat soort dingen allemaal.

[00:01:22.060] – Debbie Bernasco
Klinkt wel goed en je hebt het over mooie reizen maken. Wat was ooit je mooiste reis?

[00:01:29.520] – Melanie Hendriks
Als ik er eentje moet kiezen, dan kies ik de reis naar Indonesië. Op mijn 21ste ben ik daar naartoe gegaan en toen ben ik daar 4 maanden geweest. 3 maanden om stage te lopen, voor mijn studie milieuhygiëne toen, en één maand rondreizen. Dat was echt heel bijzonder.

[00:01:49.570] – Debbie Bernasco
Wat mooi. En wat ik ook wel heel erg bijzonder vind, dat is eigenlijk voor de luisteraars dat ik dit zeg … Nou, ik heb een Indische achtergrond, mijn vader was volbloed Indisch en mijn moeder half. Rechts op mij zit mijn online marketeer, die allerlei video’s aan het maken is en de setup heeft gedaan. Helemaal Indisch. En jij hebt ook wat Indische roots, toch?

[00:02:14.720] – Melanie Hendriks
Ja, mijn opa is in Indonesië geboren en hij was niet volbloed, maar wel een kwart bloed. En hij is als klein jongetje is hij naar Nederland gekomen. Dus de Indische cultuur heeft bij ons altijd wel een grote rol gespeeld.

[00:02:32.060] – Debbie Bernasco
Ja, mooie cultuur, als ik het zelf zeg. Maar ook een cultuur met veel onverwerkte trauma. Daar hadden we het net in ons vorige gesprek ook over. En wat ook veel doet met de derde generatie Indische mensen eigenlijk.

[00:02:50.490] – Debbie Bernasco
Nou ja, je bent een beetje Indisch. Hoeveel?

[00:02:54.050] – Melanie Hendriks
1/16e maar.

[00:02:55.330] – Debbie Bernasco
1/16e en Chinese geneeskunde gestudeerd. Wat heeft jou daartoe gebracht?

[00:03:03.370] – Melanie Hendriks
Ik was ooit ingenieur bodemsanering en dat was heel hard werken bij een ingenieursbureau. En in de vakanties reisde ik met mijn toenmalige partner heel de wereld rond. Op één van die vakanties ben ik gevallen. En terug in Nederland kwam ik terecht bij een fysiotherapeut, die ook Chinese geneeskunde deed. En ik was daar zo van onder de indruk met wat het met me deed. Want niet alleen mijn pols en knie gingen beter, maar ik voelde me helemaal stukken beter. Dus ik wilde er meer van weten. En toen ben ik Chinese geneeskunde gaan studeren. Eigenlijk gewoon omdat ik er meer van wilde weten. Maar ik werd er zo enthousiast van, dat ik besloten heb om mijn vak ervan te maken.

[00:03:52.410] – Debbie Bernasco
Ja, en is het nou zo dat de Chinese geneeskunde over energie gaat?

[00:03:58.030] – Melanie Hendriks
Ja, gaat heel erg over energie. Alles is energie natuurlijk, maar de Chinese geneeskunde gaat eigenlijk alleen maar over energie.

[00:04:08.940] – Debbie Bernasco
Wat je al zegt, alles is energie. Eigenlijk de reden dat ik jou gevraagd heb voor deze podcast interview, is dat jij in mijn Rijk Leven traject zit. Jij doet het Business traject. Het Business traject gaat heel erg over waarom breken ondernemers niet door, of waarom wordt de business niet groter. Veel ondernemers hebben schaarstemindset.

[00:04:34.580] – Debbie Bernasco
En in het Business traject behandel ik ook de onverwerkte trauma’s. Onder iedere angst, overtuiging en schaarstemindset, zit onverwerkt trauma wat je enorm kan belemmeren om een rijk leven te creëren voor jezelf. En het mooie is, jij vertelde mij dat, ik had je een paar keer gecoacht en je was een paar keer bij mij op de retraitedagen geweest. En daar behandel ik echt onverwerkt trauma, dat jij zelf een vleesboom hebt, en dat deze echt gereduceerd was, toch?

[00:05:09.080] – Melanie Hendriks
Ja, echt bijzonder hè.

[00:05:10.310] – Debbie Bernasco
Ja, en het onverwerkte trauma was eigenlijk uit de vrouwenlijn. Van je oma, het trauma wat je bij je droeg, je baarmoeder. Maar ook van de moeder van jouw oma ook. En wat ook echt tot uiting was gekomen in onze coaching en tijdens de retraitedagen. Wij raakten daar ook een keer over in gesprek.

[00:05:37.880] – Debbie Bernasco
Want eigenlijk zit ik op de onverwerkte trauma, wat je eigenlijk belemmert in je leven. Waarom je wel of geen rijk leven krijgt. Maar onverwerkte trauma, en dat vind ik ook zo interessant, als je onverwerkte trauma hebt, heeft dat ook enorme impact op ziektes, toch?

[00:05:58.230] – Melanie Hendriks
Ja, daar kan je allemaal ziektes door ontwikkelen, of inderdaad onvruchtbaarheid. Echt alles wat je kan bedenken kan eigenlijk ook komen doordat je trauma hebt in je systeem.

[00:06:14.200] – Debbie Bernasco
Wat betekent voor jou een trauma? Wat is jouw definitie ervan?

[00:06:18.510] – Melanie Hendriks
Een definitie van trauma voor mij is eigenlijk als er een hele erge gebeurtenis is, waarbij je eigenlijk de emoties die daarbij komen niet kan verwerken, en dat ze dus vast blijven zitten in je systeem. En dit kan zo ernstig zijn, dat je het niet eens meer weet, omdat het te erg is voor je systeem om het te onthouden. Maar het kunnen ook kleinere dingen zijn. En doordat dus eigenlijk de energie vast blijft zitten in je systeem, blokkeert dus ook de energiestroom en dat kan dus tot ziekte leiden.

[00:06:59.910] – Debbie Bernasco
Als jij zegt: “Sommigen weten het niet, dat er een blokkade is of een trauma”, hebben we het dan over dissociatie?

[00:07:08.490] – Melanie Hendriks
Ja.

[00:07:08.490] – Debbie Bernasco
Bevriezing en eigenlijk dat je bevriest … Dat je op dat moment niet het overweldigende ervaring kan verwerken en dat je uit je lichaam gaat. Bedoel je dat? Maar ja, het gebeurt wel, dus dat zit in je lichaam weer. En je lichaam heeft lichaamsgeschiedenis.

[00:07:27.640] – Melanie Hendriks
Ja, absoluut. Soms kan je dingen met je mind ook al wel verwerkt hebben, maar heeft je lichaam het dus nog niet verwerkt.

[00:07:36.040] – Debbie Bernasco
Ja, dat vind ik heel erg mooi, want kijk, als we naar een psycholoog gaan, dat is heel cognitief, dan verwerk je het eigenlijk met de mind. Maar de onverwerkte emoties en trauma’s stuurt eigenlijk het brein aan. Dus dan heb je eigenlijk maar een klein laagje. En dat is waarom ook veel ondernemers, want ik praat altijd over ondernemers, een terugval hebben. Als ze gecoacht worden, of ze gaan naar een psycholoog. Er wordt even gewerkt aan een overtuiging, of met patronen werken. Maar we hebben een mentaal, fysiek, emotioneel en spirituele laag, als we het holistisch bekijken. En er wordt alleen maar op één vlak gewerkt. Maar eigenlijk de wortel wordt er niet uitgehaald.

[00:08:31.320] – Melanie Hendriks
Nee, dat kan dus fysiek vastzitten, maar het kan zelfs ook je hele karakter beïnvloeden.

[00:08:41.510] – Debbie Bernasco
Ja, want het is ook wel … Ja inderdaad, want ik werk ook heel erg met de karakterprofielen. Dat is wat jij zegt, het stuurt je brein aan en je gedrag. Waarom zijn ondernemers bang om zichtbaar te zijn? Of waarom kunnen ze niet staan voor hun waarde? Waarom kunnen ze geen geld vragen? Waarom blokkeren ze hun eigenwaarde, of zelfliefde? En vaak zijn ze, soms wel, zijn ze er bewust van dat er iets is gebeurd in hun leven en dan hebben we het over het ontwikkelingstrauma, dat wat je als kind hebt meegemaakt. Maar als het verder in het systeem ligt, dan weet je dat niet.

[00:09:24.440] – Debbie Bernasco
Ik zei net ontwikkelingstrauma, dat is het trauma wat het kind meemaakt. Een kwetsbaar kind, die nog heel erg open staat, afwijzing. Het kan ook shock trauma zijn, als het trauma erger is. Maar als we het nou eens hebben over kind trauma. Wat voor effect kan dat hebben op gezondheid?

[00:09:50.490] – Melanie Hendriks
Het ligt natuurlijk een beetje aan wat voor soort trauma er is ontstaan.

[00:09:55.370] – Debbie Bernasco
Nou, laten we het gewoon hebben over afwijzing.

[00:09:59.050] – Melanie Hendriks
Ja, dan heb je natuurlijk nog het verschil tussen afwijzing door de moeder en de afwijzing door de vader.

[00:10:05.050] – Debbie Bernasco
[overspraak 00:10:05] heel mooi dit. Dat is ook één van de redenen waarom ik jou gevraagd heb natuurlijk, omdat we het hier samen ook wel eens over hebben gehad. Wat ik ook heel erg boeiend vind. Laten we het maar eens gewoon over de afwijzing van de moeder als eerste hebben.

[00:10:20.060] – Melanie Hendriks
Ja, de moeder die is eigenlijk heel erg gekoppeld aan het aarde element. En in de Chinese geneeskunde kijken vaak naar de vijf elementen. En dat is dus eigenlijk hout, vuur, aarde, metaal en water. En ieder element is weer gekoppeld aan een aantal organen en meridianen en aan seizoenen, aan allerlei emoties. Het aarde element gaat dus heel erg over de moeder. We zeggen ook wel moeder aarde, dat is niet voor niets. Want aarde gaat heel erg over het voedende aspect. Je hoort als kind voeding van je moeder te krijgen. En dat is dus niet alleen letterlijk, zoals via borstvoeding, maar ook voeding in de zin van zorg.

[00:11:23.390] – Debbie Bernasco
En eigenwaarde, zelfliefde en waardering.

[00:11:27.200] – Melanie Hendriks
Ja, als je genoeg voeding krijgt, dan krijg je daar natuurlijk ook de eigenwaarde van, want dan ben je het waard om gevoed te worden.

[00:11:35.700] – Debbie Bernasco
Maar dat is eigenlijk ook wel mooi, want wat ik vaak tegen mensen zeg is dat de schaarstemindset, er zit een gelaagdheid in, maar dat dat door de moeder wordt overgedragen aan het kind. Want als jij zegt: “Ben je het wel waard om voeding te krijgen?”, kan je het ook zeggen: “Ben je het wel waard, om geld te ontvangen in je business?”

[00:11:56.870] – Melanie Hendriks
Ja, kijk aarde gaat natuurlijk ook over overvloed. Dus rijkdomsbewustzijn. Wat ook heel erg in jouw trajecten naar voren komt. Want er is eigenlijk overvloed op Aarde, als we er op een goede manier mee omgaan.

[00:12:13.900] – Melanie Hendriks
Dus als jij als kind wordt afgewezen door je moeder, dat is eigenlijk de eerste relatie die je in je leven hebt, dat is die met je moeder. Dat is natuurlijk enorm schadelijk. En dat kan dus natuurlijk heel erg goed tot uiting komen in het aarde element. En dan hebben we het over, als ik kijk naar jouw lichaam, dan gaat aarde element, dat is gekoppeld aan bijvoorbeeld de maag en de alvleesklier en de mild. En dan gaat daar dus van alles mis. Dus het kan zijn dat je enorm ‘cravings’ gaat krijgen en dat je jezelf helemaal gaat volstoppen met eten, om maar die leegte te vullen, die je eigenlijk voelde dat je eigenlijk niet genoeg voeding van je moeder hebt gehad. Maar dat is niet alleen maar een leegte die je kan vullen met eten, want het gaat veel verder dan dat. Dus je krijgt dat ook nooit goed opgevuld en daardoor blijf je die ‘cravings’ houden.

[00:13:21.850] – Melanie Hendriks
Dus dat is de ene kant. Dan zie je dus inderdaad vrouwen met problemen met overgewicht, maar ook met niet goed kunnen verteren, omdat hun systeem daar ook op vast loopt, overbelast raakt en dan krijg je allemaal slijmvorming. Dat kan tot allerlei klachten leiden. En aan de andere kant heb je vrouwen die hebben dus eigenlijk … Die worden dus eigenlijk te onafhankelijk en die gaan eigenlijk de andere kant op. Die kunnen dus eigenlijk niet goed eten, die hebben geen goede eetlust. Dat is eigenlijk de andere kant. Dus aan de ene kant heb je dus dat je een niet te stillen honger hebt en aan de andere kant dat je helemaal geen ‘appetite’ hebt.

[00:14:07.910] – Debbie Bernasco
En dat systeem is er dan ook zo opgebouwd ofzo?

[00:14:12.130] – Melanie Hendriks
Ja, dan krijg je natuurlijk, als je niet uitkijkt, kan dat zelfs doorslaan naar aan de ene kant anorexia, of aan de andere kant meer boulimia. Dat zijn best wel forse aandoeningen. En er zijn natuurlijk heel veel mensen met maag- darmklachten en veel daarvan is ook mee gekoppeld met niet genoeg voeding krijgen van je moeder.

[00:14:42.800] – Debbie Bernasco
Uit de karakterstructuur, waar ik ook vanuit coach, hebben we de orale type. En dan wordt ook heel duidelijk gezegd, die heeft schaarste, heeft echt ook een schaarstemindset. En inderdaad dat er een leegte in de persoon zit en die wilt het opvullen. En dat kan zijn met het eten, drinken, drugs, of social media. Maar dat is eigenlijk dus ook een ontwikkelingstrauma van moeder en kind. Eigenlijk wordt er ook altijd gezegd bij ontwikkelingstrauma, dat iemand een leegte heeft en het gaat nooit over wat je hebt gekregen, maar wat heeft je ontbroken. En onder iedere trauma en onder iedere verslaving, zit eigenlijk een gebrek aan liefde wat je hebt gekregen. De bonding met de moeder. Dus eigenlijk wat jij zegt dat als er een … Ik noem het ook een moederwond, als de relatie niet goed is met de moeder, de hechting is niet goed, dan heeft dat impact op de darmen, de milt, dat soort dingen.

[00:15:54.270] – Melanie Hendriks
Ja, maar dus ook wel op de baarmoeder ook zeer zeker. En kijk, als je vanuit het aarde element kijkt, die wordt niet goed gevoed, maar we hebben ook nog bijzondere meridianen. En één van die bijzondere meridianen, dat is de runmaai, en die wordt ook wel de meridiaan van bonding genoemd. En die meridiaan, we noemen dat een bijzondere meridiaan omdat die eigenlijk gelijk na de conceptie ontstaat, dus nog voordat alle organen ontstaan. Maar de loop van die meridiaan, is onder meer langs de schildklier, de borsten, het hart en de baarmoeder. En de verbinding tussen hart en baarmoeder is natuurlijk ook ontzettend belangrijk voor het functioneren van een vrouwenlichaam. En je ziet dus ook bij heel veel vrouwen die te weinig moederliefde hebben gekregen, dus ook heel veel problemen in deze as: schildklier, borsten, baarmoeder, maar ook het hart.

[00:17:00.270] – Debbie Bernasco
Wat ook vaak bij trauma wordt gezegd, is dat er heel veel trauma van afwijzing, chakra 1, zit natuurlijk in een baarmoeder, dat afwijzing van de moeder wat eigenlijk een doorlopend patroon is, wat van moeder op dochter overgaat, dat dat allemaal opgeslagen ligt in de baarmoeder en dat de creatieve seksuele energie dan ook niet goed doorstroomt. Maar wat zou jij dan adviseren bijvoorbeeld? Wat zou jij dan doen?

[00:17:35.330] – Melanie Hendriks
Nou, wat ik natuurlijk ga doen is zorgen in ieder geval dat het aarde element weer krachtiger wordt, zodat dat systeem ook weer goed voeding aan het lichaam kan doen. Ik kan soms ook meditaties geven, om eigenlijk het bewustzijn te zetten op van: “Hé, wat je moeder jou niet heeft gegeven, dat kan jij jezelf gaan geven.” Deze energie die gaat eigenlijk nog over je innerlijke kind. En het is goed dat je meer contact maakt met je innerlijke kind, maar je moet niet samensmelten met je innerlijke kind, want je bent nu volwassen en dan kan je nu dat innerlijke kind gaan geven wat hij nodig had in die tijd. Want je ouders ga je niet meer veranderen, zeker niet hoe ze waren in jouw kindertijd. Maar je kan wel zelf ook onder meer door middel van meditaties geven wat je nodig hebt.

[00:18:31.420] – Debbie Bernasco
Dat zie je vaak, als het innerlijke kind nog gekwetst is, dat men zich daar nog helemaal mee identificeert. Dat een vrouw dan nog heel erg kinderlijk kan reageren op dingen en heel snel gekwetst is. En eigenlijk gaat het over zelf je innerlijke moeder zijn, naar je innerlijke kind ook.

[00:19:10.090] – Debbie Bernasco
Maar goed, dat zijn meditaties. Maar wat doe je verder dan in de Chinese geneeskunde?

[00:19:15.920] – Melanie Hendriks
Ja, er zijn natuurlijk heel veel acupunctuurpunten. Het mooie is, ik ben een aantal jaren in de leer bij Josef Viktor Müller uit Zwitserland. Hij onderwijst de spirituele betekenis van alle acupunctuurpunten. Als je dan naar de namen van de acupunctuurpunten gaat kijken, de Chinese namen, dan kan je heel veel mooie acties uit die punten halen. En door specifieke punten te kiezen, kan je dus ook iemand helpen te helen van zijn trauma. En zo is het eigenlijk de runmaai bijvoorbeeld, als we gaan die gaan behandelen. Dat gaat ook eigenlijk heel erg over …

[00:20:08.520] – Debbie Bernasco
Wat is dat?

[00:20:09.200] – Melanie Hendriks
Dat is één van de bijzondere meridianen. Die loopt dus onder meer langs de schildklier, de borst, de hart en de baarmoeder. En als je die dus gaat behandelen, dan merk je dus ook dat vrouwen weer meer eigenwaarde krijgen. Zich ook weer meer gaan verbinden met wie ze in wezen zijn. En soms komen ze zelfs dan ook uit de verwarring over hun gender. Dus zo diep kan het zelfs gaan.

[00:20:45.100] – Debbie Bernasco
Vertel eens daar wat meer over, verwarring over de gender.

[00:20:59.500] – Melanie Hendriks
Je kan je voorstellen dat als je als kind niet genoeg voeding van je moeder hebt gehad, of als je bijvoorbeeld seksueel misbruikt bent, of er ligt misschien nog wel trauma verder in je moederlijn op dat vlak. Dan ben je vaak een beetje uit je lichaam gegaan, omdat het niet veilig was in je lichaam. En als je dus niet veilig voelt in je eigen lichaam, dan kan je dus ook verwarring krijgen over of je wel in het goede lichaam zit.

[00:21:25.600] – Melanie Hendriks
Dus bij sommige mensen is die verwarring niet omdat ze daadwerkelijk in een verkeerd lichaam zitten, maar heeft die verwarring te maken met de trauma’s die ze hebben. En als je dat weer gaat behandelen, dan kan je dus weer zorgen dat mensen zich weer veilig gaan voelen in hun eigen lichaam. En dan zich ook weer meer thuis voelen in hun lichaam.

[00:21:51.780] – Debbie Bernasco
Oh, wauw, jeetje. Fysiek, emotioneel en mentaal, spiritueel niveau, Op welk laag werk jij dan?

[00:22:02.240] – Melanie Hendriks
Op allemaal.

[00:22:03.370] – Debbie Bernasco
Ja, vertel dan, bijvoorbeeld nou stel …

[00:22:05.540] – Melanie Hendriks
Stel dat iemand bij me komt met een acute klacht aan de schouder, dan werk je meestal op fysiek niveau. Maar eigenlijk kan je bijna niet op fysiek niveau werken met acupunctuur, zonder ook de andere dingen aan te raken. En dat is ook waarom acupuncturisten soms een probleem hebben met fysiotherapeuten die dry needling doen. Omdat je met iedere naald kan je wel mensen op een heel diep niveau eigenlijk raken. En dat heeft te maken ook met hoe je de naald zet, hoe diep je hem zet, met welke intentie je hem zet. Dit is allemaal met elkaar gekoppeld. In de Chinese visie is er ook niet een scheiding tussen lichaam en geest zoals we hier in het Westen eigenlijk te veel hebben bedacht. Want die is er eigenlijk niet. Want waar eindigt het lichaam en waar begint eigenlijk je ziel?

[00:23:15.010] – Debbie Bernasco
Ik hoorde jou net intentie zeggen. Ik vind het ook wel heel erg bijzonder dat eigenlijk alles in ons leven ook weer terug te voeren valt naar de intentie. De intentie van alles wat we doen, maar ik wist helemaal niet dat als je ook een naald in iemands lichaam zet, dat dat ook weer met een intentie te maken heeft.

[00:23:34.710] – Debbie Bernasco
We hadden het net over de moeder. Nu wil ik het graag met je over de vader hebben. Wat ik altijd zeg is dat de vrouwenlijn bepaalt voor 80% of je een mooi succesvol en een rijk leven hebt. Eigenlijk gaat het over het recht van bestaan, dat je kunt staan voor je waarde. Als alles goed is gegaan met de binding met je moeder. Je hebt eigenwaarde, zelfliefde en daardoor kan je staan voor jezelf, voor je business, je ruimte inpakken. Maar wat ik ook altijd zeg is: “Je kan wel staan, maar je dient ook in actie te komen.” En dat is de vader energie altijd weer.

[00:24:19.580] – Debbie Bernasco
En nu is het zo dat als een issue is met de vader, kan twee kanten op gaan. Of je komt helemaal in de overdrive. Je wilt erkenning. Dat zijn ook, als ik het even over de vrouwen heb en trouwens bij de mannen ook, heel goed in het ondernemerschap. Want onbewust is daar toch van: “Pap zie mij, ik ben wel goed in dingen.” Of het gaat de hele andere kant op, dat je in totale vermijding komt. En je komt dus niet in beweging en in actie. Hoe zit het met ziektes?

[00:24:55.710] – Melanie Hendriks
Ik wou eigenlijk eerst even ingaan op wat je zegt. Het is ook heel leuk, die koppeling met de Chinese visie. Een probleem met je vader gaat heel erg over het metaal element. En daarin krijg je dus eigenlijk weer … Van je vader moet je ‘appreciation’ krijgen. Dus dat gaat eigenlijk waardering. Dus waardering van wie je bent. En vaak zit de vaderwond daar, en dat je die dus niet hebt gekregen. Dan zie je dus inderdaad dat aan de ene kant krijg je dus mensen die helemaal leplazerus werken en enorm succesvol zijn, maar heel erg in het materialisme gaan zitten.

[00:25:46.530] – Melanie Hendriks
Aan de andere kant kan dus iemand vluchten naar de spiritualiteit en eigenlijk een zweefteef, zeg maar worden. Niet meer met beide voeten op de grond staan en eigenlijk ook niet willen verbinden met het aardse. En dan dus eigenlijk te weinig met materie te hebben, terwijl het gezonde is er tussenin. Dus wel genieten van materie, maar ook genieten van spiritualiteit.

[00:26:18.670] – Debbie Bernasco
Het gaat over het middenstuk. Wat ik altijd zeg: “Geniet van het leven, geniet van mooie dingen, maar het moet ook weer niet iets opvullen.”

[00:26:26.890] – Melanie Hendriks
Nee, precies. Dus daarin zie je dus dat dat in een metaal element zit. En een metaal element, is dan weer heel erg verbonden met de longen en dikke darm. Dus je ziet vaak mensen met astma, bijvoorbeeld dat uiteindelijk toch achter komt dat ze zich niet gezien voelen door hun vader. Dus dan kan je via een metaal element die mensen dus behappen.

[00:26:59.270] – Melanie Hendriks
Maar het is niet altijd zo, want er zijn vijf verschillende soorten astma. Er is ook een astma die verbonden is met de moeder.

[00:27:07.750] – Debbie Bernasco
Oh ja?

[00:27:08.810] – Melanie Hendriks
Ja, de astma die verbonden is met de moeder, die gaat heel erg over slijm in de longen. Heel veel slijm. Je hebt natuurlijk verschillende typen moeder. Je kan aan de ene kant niet genoeg voeding krijgen van je moeder, maar je hebt ook moeder die zijn overbeschermend naar hun kinderen en die leren dus niet om zelfstandig te zijn. En te veel voeding leidt tot slijm in je systeem. De container van slijm, dat is eigenlijk je longen. Dan zie je dus dat daar de koppeling van eigenlijk de alvleesklier, dat is van het aarde element, met de longen zit. Dat dus de longen vol lopen met slijm. En dan krijg je dus vaak in de nazomer last van astma.

[00:27:58.190] – Melanie Hendriks
En de mensen die eigenlijk een probleem met hun vader hebben en daardoor astma hebben, die krijgen vaak echt in de herfst last van astma.

[00:28:07.660] – Debbie Bernasco
Wat ik wel weet ook, het heeft even niet met ziekte of zo te maken, dat als een dochter een slechte relatie heeft met de vader, dat het een issue wordt met de mannen.

[00:28:25.310] – Melanie Hendriks
Ja, zeker.

[00:28:27.050] – Debbie Bernasco
Want een dochter trouwt altijd met de vader, omdat ze dat herkent vanuit haar oerbrein. En ze weet ook hoe ze met zo’n mannelijke energie om kan gaan. Dus of ze trouwt met de vader, die heeft alles waar een dochter naar verlangt. Maar een vader kan ook niet emotioneel beschikbaar zijn en die heeft dan verdrongen delen. En dan zoekt zo’n vrouw eigenlijk die verdrongen delen in haar partner. En in eerste instantie is dat altijd heel erg leuk. Stel dat een vader emotioneel niet beschikbaar was en heeft zijn dochter niet gezien. Die valt op mannen, die haar wel zien. En vaak valt ze onbewust op narcistische mannen. Want in het begin zien zij heel erg die vrouwen, alleen dan wordt het heel erg. En eigenlijk om hun eigen wonden die zij hebben toe te dekken van: “Je bent van mij en je moet doen wat ik wil.” En alles draait dan om die mannen eigenlijk weer.

[00:29:34.340] – Melanie Hendriks
Ja, bizar is dat hè?

[00:29:35.610] – Debbie Bernasco
Ja, nou weet je wat ik eigenlijk heel erg mooi vind? Dat alles, maar ook alles, met elkaar te maken heeft. Alles heeft een verband met elkaar te maken. En alles valt ook weer terug te brengen naar hechting. Alles in ons leven. Want hoe jij gehecht bent met je moeder, heeft te maken van oké, kan jij dan hechten met succes, met liefde, met welvaart en met geluk? Maar het heeft ook te maken met bindingsangst, of verlatingsangst. En ik vind dat zo mooi. Het klinkt heel erg raar, ik kan daar enorm van genieten. Dat alles verband met elkaar houdt. En door de karakterstructuur, als ik iemand zie, dan weet ik gelijk uit van: oké, jij komt uit zo’n gezin van herkomst of je hebt verlatings- of bindingsangst of je kan geen intimiteiten hebben, of je vindt het moeilijk om voor je waarde te staan.

[00:30:34.330] – Melanie Hendriks
Ja, je hebt ook van die karaktertypes van William Reich, is dat …

[00:30:39.910] – Debbie Bernasco
Ja, daar werk ik uit.

[00:30:42.660] – Melanie Hendriks
Waarbij dus ook heel veel spierspanning in hun systeem zit. Dat zie je dus ook heel vaak bij vrouwen met een probleem met hun vader. Zie je dus ook vaak dat ze veel te veel spierspanning hebben.

[00:30:57.910] – Debbie Bernasco
De psychopaat is dat. Ja, het zijn allemaal van die hele rare namen. Maar de psychopaat.

[00:31:03.990] – Melanie Hendriks
Ja, en dan zie je dat zo iemand ook fysiek heel rigide wordt. En er zijn dus ook weer acupunctuurpunten die dan weer kunnen helpen, om dat ‘character armor’ weer los te laten.

[00:31:29.250] – Debbie Bernasco
Heel mooi trouwens. Het is ook wel heel bijzonder wat jij zegt, omdat … Je had het net over dat een vrouw die een issue met hun vader hebben, dat ze longproblemen hebben. De hartchakra staat voor onverwerkte emotie met de vader, dus veel emotie en tranen in de longen. Maar wat je ziet is bij, dan heb ik het even maar even over de vrouwen, een vrouw die de psychopatische karakterprofiel heeft, die blazen zichzelf op. We zijn allemaal gevoelige kwetsbare kinderen en ze maken zich groter. En eigenlijk is dat: “Zie mij, pap, zie mij”, en zij hebben heel erg erkenning nodig.

[00:32:06.160] – Debbie Bernasco
Ik heb een vaderwond gehad.

[00:32:07.440] – Melanie Hendriks
Ja, maar het is wel heel interessant om dat te … Dat je dit ook als voorbeeld neemt. Want je ziet dan dus eigenlijk dat, zoals je net al zei, alles is met alles verbonden. Je ziet dus dan ook dat je dan eigenlijk doorschuift naar een probleem in het Hout element. Want voor het Hout element is het belangrijk dat alle energie goed stroomt.

[00:32:33.490] – Melanie Hendriks
Je kan je voorstellen dat als je dus helemaal vast komt te zitten in dat ‘zie mij’ en jezelf gaat opblazen, dan ga je eigenlijk naar een verstoring in het Hout element. Wat ik dus ook heel veel zien. En je ziet ook die rigide persoonlijkheden, zie je dus ook, die ontwikkelen uiteindelijk Parkinson. En de fout is natuurlijk dat mensen dan zeggen van: “Dat is een ding van de leverenergie”, maar de oorzaak zit in dit geval dan eigenlijk in het Metaal element. In het niet kunnen loslaten van die erkenning. Van die erkenning willen van hun vader. Dus het Metaal element gaat enorm over loslaten en weer kunnen ontvangen. Want als je dat niet kan loslaten, dan kan je ook niet in het ontvangen komen. Dat heb jij misschien ook in jouw hele proces ook gemerkt?

[00:33:34.670] – Debbie Bernasco
Nou ja, maar dat is ook wel een Indisch iets. Dat Indische vrouwen liever geven dan ontvangen. Toen ik echt aan mijn vaderwond ging werken, ja dat was. Maar dat besef je niet. Merendeels zijn vrouwen hebben een moederwond. Er zijn eigenlijk procentueel minder vrouwen die een vaderwond hebben. Maar je beseft eigenlijk niet dat dat zo is. Later besef je het.

[00:34:05.160] – Debbie Bernasco
Wat ik trouwens ook wel grappig vind, want jij zegt inderdaad die karakterstructuren van Willem Reich. We hadden het net even over de psychopaat, die een beetje een opgeblazen borst heeft. Dat zie je bij die mannen ook, die hebben dan hele smalle benen en een hele smalle taille en dan onzinnige … Dan hebben ze ook nog borsthaar vaak. Hebben ze zo’n grote borsten, zo vooruit. Maar dan zeg jij van: “Met naalden kan ik dat weghalen.” Maar dan zie ik iets zoals een ballon voor me en dan dat je die naaldjes erin steekt en dat het pfff… Is dat zo?

[00:34:41.890] – Melanie Hendriks
Nou, niet zo letterlijk natuurlijk, maar je neemt wel de spanning uit de spieren weg. Kijk, die borstkast die is al ontwikkeld, dus die zal niet zomaar in duigen vallen. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn voor die mannen. Maar je gaat wel weer gewoon een gezonde spierspanning krijgen en dat kan je natuurlijk wel gewoon op peil houden, dat je nog wel een mooie borstkast houdt.

[00:35:10.630] – Debbie Bernasco
Nou, het is wel heel erg grappig, want ik heb zelf ook de opleiding van de karakterstructuren gedaan, jaren geleden. En toen zeiden ze ook van de psychopaat. Ik was ook dikker en ik stond ook echt een beetje met mijn schouders ook omhoog. En als je foto’s van nu ziet, sowieso, ik had ook brede kaakhoeken, is dat helemaal weg. Heel bijzonder. Dat als je sowieso aan jezelf werkt en aan zelfontwikkeling doet, dat als het masker breekt, in het begin is het een beetje lastig omdat je zo vasthoudt aan het masker, want dat heeft je heel erg ver gebracht. Maar wat een bevrijding en wat een zachtheid eigenlijk in je.

[00:36:01.930] – Debbie Bernasco
En het mooiste is eigenlijk ook, want dat masker zorgt er eigenlijk voor dat je je kwetsbaarheid niet durft te tonen. En in de kwetsbaarheid, daar zit eigenlijk de schatten, want in de kwetsbaarheid, daar durf je naar je gevoel te gaan, maar ook naar je schaduwkanten en contact te maken met je negatieve en positieve emoties. En als je dat masker hebt, eigenlijk heb je dat kwetsbare deel verdrongen. Dus dan heb je alleen maar die powerful energie eigenlijk, wat heel veel mensen weer afschrikt.

[00:36:38.160] – Debbie Bernasco
Ik vind het altijd een heel mooi cadeau. Dat vond ik van mezelf ook toen het masker helemaal afging. Het is zo relieving en dat zie ik natuurlijk ook bij mensen in mijn traject. Als ze nog heel erg met een masker zijn. En als het langzaam afgaat, wat een zachtheid eigenlijk.

[00:36:56.560] – Melanie Hendriks
Ja, prachtig. Ja, je hebt ook een hele mooie zachtheid. Dat zien jullie misschien niet nu. Het is natuurlijk een podcast, maar prachtig. En tegelijkertijd is natuurlijk … Je hebt natuurlijk een muur opgebouwd, maar dat betekent dus ook dat misschien niet alle negatieve dingen op je af kunnen komen, maar ook de positieve gevoelens kunnen je dan ook niet bereiken. Dus als die muren eenmaal zijn gezakt, dan kan je ook veel meer liefde ontvangen.

[00:37:30.160] – Debbie Bernasco
Ja, ik vind het het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven, dat je de maskers laat vallen. En vaak is het natuurlijk ook zo dat het vaak met een wake up call gebeurt.

[00:37:42.770] – Melanie Hendriks
Ja, jammer genoeg.

[00:37:44.220] – Debbie Bernasco
Maar dat is, of totaal op een verkeerd pad en dat we verkeerd leven en dat er met zo’n wake up call dat masker dan afgaat.

[00:37:54.480] – Debbie Bernasco
Bestaat er volgens jou ziektes sowieso? Als we geen geestelijke klachten zouden hebben, zouden dan überhaupt ziektes bestaan? Volgens de sjamanen bestaan er geen ziektes. Alleen maar één ziekte en dat is de welvaartsziekte.

[00:38:08.420] – Melanie Hendriks
Ja, nee. Volgens de Chinese geneeskunde heb je eigenlijk ziektes met externe oorzaak en ziektes met interne oorzaak. De ziektes met een externe oorzaak, die hebben te maken met hoe je mee verandert met ook bijvoorbeeld het weer. En je kan je voorstellen dat ook al ben je geestelijk hartstikke gezond, als je toch te lang in de kou staat, dat je dan toch ziek kan worden. Alleen dan heb je nog verschillende lagen waarop dat binnen kan komen. En als je natuurlijk aardig gezond bent, dan komt dat op een vrij oppervlakkige laag binnen. Dus dan is dat meestal ook vrij eenvoudig weer op te lossen. En worden het complexere ziekten, doordat er van binnen ook allerlei dingen zijn, dan wordt het ook moeilijker om het op te lossen. Dus volgens de Chinese geneeskunde is er dan nog wel ziekte, maar dat zijn vaak niet zo complexe ziektes.

[00:39:13.980] – Debbie Bernasco
Maar als we bijvoorbeeld dat boek, De helende Reis, ik had het bijna op z’n Amerikaans gezegd. De helende reis van Brandon Hay heet ze. Ik heb het op mijn opleiding ook moeten lezen. Het is een vrouw die kanker had. Ze wist niet dat ze kanker had, maar ze had een heel groot gezwel in haar buik en bleek achteraf kanker te zijn. De artsen zeiden tegen haar: “We moeten je echt nu opereren, want dat is echt een voetbal, want anders ben je binnen een maand dood.” En toen zei ze: “Nee, geef mij een maand om het op te lossen.” En dat wilde die artsen niet en toen zei ze: “Nee, geef me alsjeblieft toch een maand.”

[00:39:51.220] – Debbie Bernasco
En toen is ze eigenlijk … Heeft ze een helende reis gemaakt in haarzelf. Uiteindelijk ze maakte een hele reis door met allerlei therapeuten en mensen die haar allemaal konden helpen. Op een gegeven moment komt ze bij iemand en dat is wat ik zelf ook herken, wat ik natuurlijk met mensen doe, is eigenlijk naar het trauma toegaan. En dat is wat we vaak doen, van het trauma weg bewegen. Dus dan kunnen bepaalde ziektes groter worden. En eigenlijk gaat het over terug naar het trauma toe bewegen en daar doorheen gaan. En de onverwerkte situatie, of overweldigende ervaring, of shock trauma, of ontwikkelingstrauma doorheen gaan, ervaren, doorvoelen en uitwerken. En dan los het op.

[00:40:42.700] – Debbie Bernasco
En dat had zij dus ook gedaan en een maand later moest ze dus in het ziekenhuis komen en toen was heel het gezwel weg. En zo is er ook nog een verhaal, daar is ook een boek over geschreven. Het was een vrouw die ook aan kanker leed, die eigenlijk niet meer zo lang te leven had en op de operatietafel raakte ze in coma. En toen kwam ze, laten we zeggen, aan gener zijde of zo. Toen ontmoette ze haar moeder, daar had ze een heel gesprek mee. En toen hebben ze dingen uitgewerkt daar. En toen kwam ze terug uit haar coma. Toen is de kanker verdwenen. Op dezelfde, zeg maar even dat ze 8 uur daar lag en dat ze 8 uur in coma was geweest op de operatietafel. Maar ze konden niks meer vinden. Hoe sta jij daar tegenover?

[00:41:26.210] – Melanie Hendriks
Ja, dat kan. Er is ook een … Ik weet niet of je Craig Braden kent? Maar die heeft ook een aantal hele mooie boeken geschreven, ook over hartcoherentie. En hij laat ook in één van zijn video’s laat hij ook een stukje zien over een vrouw met blaaskanker, die dan naar China gaat. En dan eigenlijk, terwijl ze dus op de behandeltafel ligt en ze dus ook echt een live echo maken, gaan ze dan behandelen door dus eigenlijk een soort van diepe meditatie te doen. Die techniek heet Mekong.

[00:42:09.630] – Melanie Hendriks
Maar dat is eigenlijk niet alleen maar zo simpel van wat er op die behandeltafel gebeurt, er is daarvoor natuurlijk al heel veel gebeurd met dus ook bewustzijn van die vrouw dat ze dus kan genezen, dat het dus kan en waar het mee te maken heeft, zal er waarschijnlijk ook mee te maken hebben. Door met zijn allen daar heel diep in te duiken, zie je dus live op de beelden die blaastumor verdwijnen. Dus dat is echt heel bijzonder. Ik geloof daar absoluut in. Maar dan moet je wel inderdaad bereid zijn om heel diep in jezelf te duiken. Dus dan hebben we het over misschien wel DNA niveau.

[00:42:57.800] – Debbie Bernasco
Ja, mooi hè? Zo mooi als ik dat zo allemaal hoor.

[00:43:04.890] – Debbie Bernasco
Nog even een vraag. Trauma’s die voortkomen uit een gebrek aan zelfliefde, wat voor ziektes kan je daar uitkrijgen?

[00:43:19.990] – Melanie Hendriks
In ieder geval in je schildklier, je borsten, je baarmoeder en ook je hart. En ik zie dus eigenlijk bij heel veel vrouwen met bijvoorbeeld borstkanker, dat daar ook een enorm gebrek aan eigenwaarde onder zit.

[00:43:35.440] – Debbie Bernasco
Oké, wat ik weer heel vaak zie is, want ik zit helemaal niet in de ziekte kant, ik vind het alleen maar heel erg mooi, dat als ik de trauma’s ontwortel, dat de ziektes of klachten weggaan. Maar er komen natuurlijk heel veel vrouwen hier die een schaarstemindset hebben en die vrij rigide zijn. En daar merk ik vaak dat ze borstkanker … Dan vertellen ze inderdaad tegen mij: “Ja, ik heb borstkanker gehad.” In rigide zit iets venijnigs in, het vasthouden. En daar zie ik het heel vaak bij.

[00:44:13.040] – Melanie Hendriks
Kan ook ja. Verschillende ziektes kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Maar als je dan weer terug gaat naar dat rigide, dan zit waarschijnlijk de oorzaak toch in het Metaal element. En rigide is ook omdat je wil vasthouden aan dingen. Dan krijg je dus door dat vasthouden, dat de energie niet meer stroomt en dat stagneert. En eigenlijk is de eerste stap in kanker is eigenlijk Qi-stagnatie, dus energie die niet meer stroomt in je systeem. Het gebeurt wel natuurlijk in dit geval in de borst. Dus dat heeft wel echt met eigenwaarde te maken. En in dit geval zou ik het kunnen uitleggen door misschien dat ze te weinig waardering van hun vader hebben gekregen. Maar dan moeten ze dieper duiken in hun systeem.

[00:45:20.110] – Melanie Hendriks
Ik kom zelf uit een familie met borstkanker. En ik denk dat in dat geval echt het eigenwaarde stuk zit van vrouwen, die inderdaad trauma’s hebben opgelopen door wat dan ook. Ik weet dat het allemaal super lieve vrouwen zijn, die enorm zorgzaam waren maar enorm weinig gevoel van eigenliefde hadden, zelfliefde hadden. Die hebben dus wel allemaal ook borstkanker gekregen.

[00:45:58.660] – Melanie Hendriks
Als ik dan kijk naar de generatie voor mij, dan zijn het dus mijn moeder en mijn beide tantes. Dan is één tante een heel ander karakter type, dan de ander. Het kan dus op verschillende manieren tot uiting komen.

[00:46:23.450] – Debbie Bernasco
Jij praat zo en dan zeg jij: “Ik zet zo’n naald er in.” Even gewoon, ook voor mijn luisteraars, stel … Inderdaad, ik heb een ziekte. Jij zet een naald erin. Op wat voor vlak dat? Emotioneel, fysiek, mentaal?

[00:46:40.290] – Melanie Hendriks
Dat kan je dus kiezen.

[00:46:42.340] – Debbie Bernasco
Ja? Oh, dat wist ik helemaal niet. Want ik ben vroeger ook wel eens geweest naar een Chinese arts.

[00:46:49.940] – Melanie Hendriks
Heet dat arts of?

[00:46:51.610] – Debbie Bernasco
Ja, de therapeut [overspraak 00:46:53] .

[00:46:53.050] – Debbie Bernasco
Oh, de Chinese therapeut. Dat werd mij dan niet gevraagd. Eigenlijk intrigeert me dit, omdat jij zet een naald. Nou, laten we even zeggen dat je alleen een naald zet. Laten we zeggen ik heb last van mijn milt en je zet een naald erop. Maar is het dan je alleen maar een naald zet? Of praat je ook met deze mensen?

[00:47:16.590] – Melanie Hendriks
Ikzelf praat ook veel met die mensen, maar dat doen heel veel acupuncturisten niet.

[00:47:22.880] – Debbie Bernasco
Daar zou ik dus niet in geloven.

[00:47:24.790] – Melanie Hendriks
In de Chinese cultuur, wordt ook niet zoveel gepraat.

[00:47:29.370] – Debbie Bernasco
Nee, dat is waar.

[00:47:33.780] – Melanie Hendriks
Zeker over emoties wordt natuurlijk in China niet zo veel gepraat. Maar dat hoeft op zich ook niet, omdat we natuurlijk ook nog eigenlijk diagnose via de pols stellen. En die pols die kan ook aangeven van is er behandeling nodig op fysiek niveau, of mentaal niveau, of op een ander niveau, dus spiritueel niveau. Dus we kunnen het en uit de pols halen en uit de combinatie van klachten. Je kan ook heel veel halen uit het taalgebruik van degene die voor je zit. En ikzelf gebruik soms ook spiertesten, om te kijken wat iemand nodig heeft. Dan kan je zelf inderdaad – de therapeut – dan bepalen van: “Ga ik nu op spiritueel niveau werken, of fysiek niveau?”

[00:48:31.760] – Debbie Bernasco
Ja, maar toch zou ik … Stel dat ik zou kunnen kiezen dan uit jou en nog iemand anders, die alleen maar bezig is met de naalden, zou ik denk ik toch wel heel erg fijn vinden als ik toch over bepaalde dingen kan praten. Want zelf geloof ik toch niet erin dat, stel dat je een ziekte krijgt vanuit een trauma, je moet terug naar het trauma, dat alleen maar die ene naald helpt. En ik zeg dit eigenlijk ook, omdat jij dadelijk ook een hele mooie studie gaat doen. Je gaat werken met voorouder werk. Maar kan je me snappen, als ik dat zeg?

[00:49:09.320] – Melanie Hendriks
Ik snap je helemaal. Het is ook wel mooi om te weten, dat de klassieke Chinese geneeskunde, die werkt dus ook veel met ‘medicine with no form’. Daarin zit ook een stuk praten, maar ook wat jij hier veel met ademwerk bijvoorbeeld doet, dat zou je daar ook onder kunnen laten vallen. Meditatie is natuurlijk ook … Heeft misschien niet een echte vorm.

[00:49:41.490] – Melanie Hendriks
En zo zijn er dus een heleboel verschillende manieren. En eigenlijk pas als dat allemaal niet werkt, zou je eigenlijk pas bij acupunctuur, kruiden en misschien wat tweaks in je voedingspatroon terechtkomen.

[00:49:59.910] – Debbie Bernasco
Eigenlijk wat jij zegt, en dat vond ik heel erg mooi op de eerste dag van mijn studie van trauma, toen zei ze eigenlijk: “Het maakt niet uit wat voor techniek je hebt.” Ik heb zoveel technieken, ik heb zoveel gestudeerd, net zoals jij. Maar uiteindelijk gaat het echt om de liefde en de verbinding die je hebt met je cliënt. We halen er natuurlijk heel veel dingen bij, maar uiteindelijk is het dat waar je een ander mee geneest.

[00:50:31.180] – Melanie Hendriks
Dat geloof ik. Daarom heet mijn praktijk ook Ling Tai. Dat is eigenlijk een punt ter hoogte van het hart. En dat gaat ook eigenlijk over het grote licht, waarmee je hart in verbinding staat met het universum. Ik geloof ook altijd dat je alleen maar met een open hart kan voelen wat je cliënt nodig heeft. Dus ik geloof daar heel erg in. Maar misschien komt dat ook wel uit onze Indische roots, dat we dat ook zo voelen.

[00:51:03.750] – Debbie Bernasco
Ja, want zo werken we helemaal. Dat zit in onze genen ook om vanuit zo te leven eigenlijk ook. Om echt vanuit liefde te leven en vanuit liefde ook dienstbaar te zijn, met een open hart. Alleen met een open hart kan je iemand anders voelen en daadwerkelijk zien.

[00:51:25.680] – Debbie Bernasco
Eigenlijk heb ik nog twee vragen. Laat ik even met deze beginnen. Jij gebruikt ook plantmedicijn. Plantmedicijn versus Chinese geneeskunde. Want wat ik net al zei, de Indianen zeggen: “Er is geen ziekte, alleen maar de welvaartsziekte”, en ze hebben maar één medicijn. Dat is dan in dit geval de ayahuasca, of truffel, vind ik hetzelfde. Je ondergaat dit ook. Hoe zie je dat dan in verhouding met Chinese geneeskunde en plantmedicijn? En dan gaat het echt over ziektes.

[00:52:06.580] – Melanie Hendriks
Ja, ik denk dat ze dat in China ook zeker een plant zullen hebben die vergelijkbare eigenschappen heeft, maar daar komen we niet zo heel makkelijk achter. En ik ben toevallig onlangs begonnen om ook een beetje te gaan lezen over sjamanisme in China, in de Chinese geneeswijze. Want echt die hele oude boeken, daar staan heel veel sjamanistische dingen in. Maar ze hebben niet alles opgeschreven, dus het is ook heel veel tussen de regels door.

[00:52:47.550] – Melanie Hendriks
De leermeesters die ik eerst heb gehad, die staan over het algemeen niet zo positief tegenover plantmedicijnen, omdat ze ook zien dat mensen dus soms … Eigenlijk hun hart wordt geraakt, hartenergie. En dat is ook logisch, want we hebben het over trauma’s. En die zitten helemaal op het allerdiepste niveau. Dus je gaat eigenlijk op het allerdiepste niveau helen en dat kost dus ook wel een beetje levensenergie. Die je eigenlijk bij de geboorte, of bij de conceptie van je ouders krijgt en daarom zijn een aantal grote meesters staan heel negatief tegenover plantmedicijnen en anderen die staan er juist dus positief tegenover, want je hebt dus een beschadiging op een heel diep niveau en om dan een beetje levensenergie in te leveren om dat te helen, daar heb je dan de rest van je leven profijt van.

[00:53:59.770] – Debbie Bernasco
Ik denk ook dat als jij … Het is niet zo dat ik pro plantmedicijn ben, maar ik vind het gewoon heel mooi, want ik gebruik natuurlijk micro doseringen ook tijdens de coaching, maar ook macro tijdens sessies. Maar eigenlijk is het zo, want ik begrijp ook helemaal wat je zegt, dat als jij plantmedicijn gebruikt, het kost wat levensenergie. Anderzijds als het trauma wordt ontworteld en geheeld wordt, krijg je natuurlijk weer heel veel meer levensenergie.

[00:54:37.220] – Melanie Hendriks
Nou ja, in ieder geval dat gestagneerde stuk wordt weer vrijgegeven. Dus in die zin win je. Dus daarom ben ik ook niet eens met die negatieve houding. Alleen, er zijn natuurlijk ook mensen die weer in het misbruik van plantmedicijn gaan zitten. Dus ik heb al mensen gehoord die iedere maand een Ayahuasca ceremonie doen en dan denk ik: dat is niet oké. Het kan best zijn dat je begint en dan bijvoorbeeld het eerste jaar er wat meer doet. En dan heb ik over wat meer, dat je er vier of vijf misschien doet. Maar dan daarna ga je minderen, omdat je gaat ook integreren wat je [overspraak 00:55:24].

[00:55:24.800] – Debbie Bernasco
Maar dan zijn we weer op zoek naar iets buiten onszelf. Dan zoeken we weer een middel, om ons weer heel te voelen.

[00:55:36.030] – Melanie Hendriks
Ja, maar je moet natuurlijk integreren … De inzichten die je krijgt met het plantmedicijn, die moet je integreren in je leven.

[00:55:43.160] – Debbie Bernasco
Maar je gaat een hele mooie studie doen bij Maarten Oversier en die heeft het boek geschreven: Recht van bestaan. Waarom ga je dat doen? Dat is even de afsluitende vraag.

[00:55:54.050] – Melanie Hendriks
Waarom ik dat ga doen is omdat ik steeds meer vrouwen in mijn praktijk krijg, waarbij ik gewoon zie dat ze ook last hebben van de trauma’s van hun voorouders. Ik ben ook in de leer bij iemand die daar ook … Joseph Müller noemde ik ook al, die werkt ook echt met de energie van voorouders.

[00:56:15.820] – Melanie Hendriks
Wij kunnen er gewoon ook niet omheen, want we zijn ook ontstaan uit onze voorouders, dus we dragen ook de kwaliteiten van onze voorouders. Dat zie je overal in terug, in al je botten, in je uiterlijk. Daar dragen we dus ook al het moois van onze voorouders, maar dus ook die trauma’s. Ik wil graag mensen ook helpen om zich te bevrijden van die trauma’s.

[00:56:48.020] – Debbie Bernasco
Ja, mooi. Ja, ik ben er grote voorstander van, omdat …

[00:56:51.140] – Melanie Hendriks
Ik geloof dus ook dat je kan proberen ziektes op een oppervlakkiger niveau aan te pakken. Maar als je die wortel er niet uithaalt, als de wortel op een dieper niveau ligt, dan werkt het niet.

[00:57:09.100] – Debbie Bernasco
Ja, weet je, voor ons in de Oosterse cultuur, is het zo normaal om met de voorouders te werken. En wat ik wel mooi vind in Nederland, dat het eigenlijk, er wordt steeds meer over gesproken van “Eer je voorouders”. En dat het nu een beetje begint op te komen.

[00:57:29.610] – Debbie Bernasco
Ik vind het heel mooi. Maar dat ze ook dat ze ook beseffen inderdaad van, we mogen de mooie dingen dragen van onze voorouders, maar ook inderdaad alle shock trauma’s die zij zijn ondergaan. Als we uit mijn lijn kijken, Jappenkamp, de overtochten van Indonesië naar Nederland, een land achterlaten door mijn voorouders. Dat heeft allemaal impact op je. Dat het mooi is in Nederland, dat de voorouders geëerd worden, maar dat ze ook beseffen van je bent nog steeds verbonden met je voorouders, en dat wat niet is uitgewerkt, belemmert jou in jouw leven. En vooral in een rijk leven natuurlijk.

[00:58:14.660] – Melanie Hendriks
Ja, zeker. Wij hebben dan Indische voorouders, maar ook de Nederlandse voorouders hebben grote trauma’s van de Tweede Wereldoorlog gekregen. En dat dragen wij wel mee in ons DNA. Dat is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. Dus we mogen daar ook echt iets mee. Ik denk dat er geen mooier manier is door ze in het licht te zetten.

[00:58:48.420] – Debbie Bernasco
Ja, mooi. En als laatste wil ik nog eindigen. Ik weet niet waar ik was, ik zou op één van mijn studies zijn geweest. En iemand had eczeem en toen vroeg mijn teacher: “Zijn jouw voorouders zijn ze in de oorlog geweest?” Omdat ze altijd bommen gebruiken met een goedje erin en dat kan op iemand zijn huid zijn gekomen en als dat niet is uitgewerkt en doorwerkt, dan kan het weer overgebracht worden aan de volgende generatie.

[00:59:17.290] – Debbie Bernasco
Nou dit was het eigenlijk, hiermee wilde ik eigenlijk eindigen. Ik vond het een heel mooi gesprek, heel boeiend ook en ik zou wel echt uren met jou kunnen praten. Ik wil je ontzettend bedanken dat je hier mijn gast was. Ik ga je binnenkort weer zien.

[00:59:33.620] – Melanie Hendriks
Heel graag gedaan. Ik vond het ook hartstikke leuk. Ik voel inderdaad dat wij nog wel dagen zouden kunnen praten, want het is zo interessant.

[00:59:43.160] – Debbie Bernasco
Ik ga je gewoon volgende keer nog een keer uitnodigen.

[00:59:44.420] – Melanie Hendriks
Dat mag.

[00:59:48.320] – Debbie Bernasco
Melanie, dank je wel. En lieve luisteraars, super fijn dat jullie hebben geluisterd naar mijn podcast.

[00:59:54.790] – Outro
Kijk op debbiebernasco.nl.

2 gedachten over “Podcast EP 112 – Interview Melanie Hendriks: Onverwerkt trauma en ziekten”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco