fbpx

Voorbij status en aanzien in 2021

.
.

Vorig jaar rond deze tijd maakte ik een podcast naar aanleiding van een uitzending van trendforecaster Lidewij Edelkoort. Ze vertelde hierin (helaas weet ik niet meer welke) wat de trends voor de aankomende jaren zijn. Ik ben een groot fan van Lidewij Edelkoort, en daarom leek het mij leuk, om hier een podcast van te maken.
In mijn podcast vertelde ik dat de wereld aan het veranderen is, of eigenlijk, dat wij aan het veranderen zijn. Het is ‘zo binnen zo buiten’, want als wij aan het veranderen zijn, dan verandert de wereld met ons mee. We gaan terug naar de jaren 70, het gevoel van samen, wij tegen … (vul maar in), leven in communities en het gevoel van LOVE, PEACE & Understanding.

Succes in een nieuw jasje

Wat ook verandert is de betekenis die het woord succes heeft. Vroeger bedoelden we met succes: hard werken, meerdere huizen hebben, een dikke bankrekening en meerdere auto’s voor de deur. In deze tijd geven we een andere lading aan succes, namelijk: het nieuwe geluk. In de oude economie koppelden we onze status aan hard werken en veel geld hebben, maar of we gelukkig waren? Daar keken we niet naar, het deed er niet toe. Nú hebben we het over vrijheid en geluk als het over succes gaat. 
Het nieuwe succes: je vrij voelen en doen wat je innerlijke stem je al een tijdje je influistert. Je dromen verwezenlijken en daar hoef je niet per se 2 auto’s en een dikke bankrekening voor te hebben. Toch is het soms nog best lastig om die oude vertrouwde jas uit te doen. Omdat je ergens nog steeds wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen, de geconditioneerde maatschappij.
Aanzien of geluk?
Maar om wiens geluk gaat het nu? Tuurlijk… het jouwe! Maar om daar de nodige stappen dan ook voor te zetten, dat kan behoorlijk lastig zijn. Omdat het werk dat je nu doet je misschien niet gelukkig maakt, maar jou wel status geeft. Je er aanzien door krijgt. Misschien ben je een ondernemer met een geweldige winstgevende business of een CEO, iemand met een topfunctie. Mogelijk heb je nooit écht over jezelf nagedacht en ben je het pad gaan lopen dat van je verwacht werd. Daardoor is je vuur langzaam aan het doven. En hoewel je de fluisterstem steeds vaker hoort, druk je deze nog af en toe weg met de gedachte: wat zouden anderen dan wel niet van mij denken?
De angst voor afwijzing en er niet bij horen, is een sociale angst. Deze wordt minder naarmate het verlangen naar vrijheid in jou krachtiger wordt. Net als de gedachte dat je niet meer dezelfde persoon bent als een aantal jaren geleden. Misschien wil je minder hard werken en meer genieten van het leven en je bevrijden van wat je jezelf hebt opgelegd. Dat betekent dat je voorbij status kijkt, naar daar waar je vindt wat echt belangrijk voor jou is.

Oost en west

In de westerse landen gaat het vooral om presteren en harde resultaten behalen, want daarmee krijg je aanzien. Terwijl in de oosterse landen status samenhangt met gelukkig zijn. In de oosterse denkwijze draait het meer om welzijn: gevoel, geluk en de eenheid tussen lichaam en geest. Het succes volgt dan vanzelf, op wat voor manier dan ook.
Durf op jezelf te vertrouwen, ga voor je geluk en het leven waar jij naar verlangt. Je zult merken dat datgene wat je graag wilt, dan moeiteloos naar je toekomt. Dat is ook logisch, want als je kiest voor jezelf en datgene wat jij echt belangrijk vindt, dan ben je heel aantrekkelijk voor overvloed en innerlijke rijkdom. Geld, succes en rijkdom volgen namelijk altijd levensenergie. 
Dus… durf jij je status los te laten en ga je voor jouw geluk?
Vergeet dan dit niet… anno 2021 betekenen succes en status: vrijheid en geluk 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco