fbpx

Podcast 122 De Diepgaande Impact van Geboortetrauma’s op Leven en Ondernemerschap

Ontdek in deze podcast hoe geboortetrauma’s onverwacht grote invloed hebben op persoonlijke groei en ondernemerssucces. Een diepgaande verkenning van de verborgen verbindingen tussen vroege ervaringen en professionele ontwikkeling.

 

We zijn ons er vaak wel van bewust, maar staan er niet echt bij stil welke impact een geboortetrauma kan hebben op ons leven en ondernemerschap. Het is mogelijk dat je zelf niet bewust bent van een geboortetrauma, maar dat het in je onderbewustzijn en je systeem wel degelijk speelt. Misschien heb je als baby de geboorte als traumatisch ervaren, maar denk je er nu niet bewust over na. Of misschien ben je geboren via een keizersnede, een vacuümpomp of een verlostang.Tijdens mijn coaching- en therapiesessies ben ik diverse malen onbewuste geboortetrauma’s tegengekomen. Ondernemers meldden zich aan voor mijn ‘Rijk Leven’ traject omdat ze een schaarstemindset ervoeren en hun ondernemerschap niet van de grond kwam. Door dieper door te vragen, vertelden ze dat zij vaak een onbenoembare angst voelden, die ze niet konden plaatsen.  Deze ondernemers hadden moeite met het loslaten van controle, waren gevoelig voor prikkels en omgevingsgeluiden, en zaten vaak sterk in hun hoofd. Waren vaak op zoek naar iets… maar wat wisten zij niet. En ze waren emotioneel vaak niet beschikbaar voor hun partners en kinderen, volgens hun partner.

Door op diepe, onbewuste lagen te werken, waar vaak verdrongen trauma’s en overweldigende ervaringen liggen opgeslagen, ontdekten we dat een geboortetrauma vaak een rol speelde. Deze cliënten vertoonden allen vergelijkbare klachten. Toen realiseerde ik me dat er meer mensen moeten zijn met dergelijke klachten, terug te voeren op een geboortetrauma. Dit bracht me op het idee voor een nieuwe podcast.

In deze podcast ga ik ook dieper in op de vraag of een Hoog Sensitief Persoon (HSP) mogelijk een onderliggend geboortetrauma heeft. Het idee dat hooggevoeligheid niet alleen een aangeboren eigenschap is, maar ook beïnvloed kan zijn door vroege levenservaringen zoals een geboortetrauma, is een fascinerend onderwerp.

 

Liefs,

Debbie

 


Een transcript van deze podcast is hieronder beschikbaar:

[00:00:10.840]
Hé lieve ondernemers, superfijn dat jullie weer luisteren naar de podcast van Debbie Bernasco. Dit is alweer episode 122. Oké, wat gebeurt er met jou als onderneemster of als niet onderneemster, als je trauma ervaart in de baarmoeder? Omdat jouw moeder niet emotioneel naar je kon uitreiken. Of als je trauma ervaart tijdens en direct naar de bevalling, dan praten we over een geboortetrauma. En dan kan je denken aan dat je geboren wordt met een zuignap of een tang, of je wordt heel erg abrupt geboren via een keizersnede, of direct na de geboorte gaat het niet goed met je moeder. Ze krijgt bijvoorbeeld een grote bloeding en ze raakt shock en daardoor word je niet op haar borst gelegd, terwijl dat juist jouw veiligheid geeft, na zo’n bevalling. Want waarom word je op haar borst gelegd? Omdat Je voelt al enigszins hechting in de buik, maar de werkelijke hechting begint na de bevalling als je op haar borst wordt gelegd. Dat je direct huidcontact hebt en dat je de liefde voelt van je moeder en dat ze jou ook aanraakt. En jouw brein is daar ook op gericht, dat direct na de bevalling, dat er een hechting mag gaan ontstaan tussen moeder en kind.

[00:01:45.560]
Vandaar ook dat je op haar borst wordt gelegd. Maar ja, ga maar eens ook. Een normale bevalling is eigenlijk ook al traumatisch. Ook al is het jouw tijd, bedenk maar, je ligt daar in het het warme vruchtwater en je wordt door zo’n hele nauwe geboortekanaal geperst, met een behoorlijke druk. En dan halen ook nog een paar vreemde handen jou uit het geboortekanaal. En misschien zijn er vreemde geluiden, je krijgt misschien een tik op de billen. En als je in het ziekenhuis bent geboren, zie je fel schijnende lampen. Maar wat gebeurt er eigenlijk? Bij zo’n aller vroegste trauma. En dan heb ik het even over als er een extra dimensie komt, dat je bent geboren met een zuignap of een tang of een keizersnede, of dat er wat is met je moeder en dat de hechting niet op gang komt. Eigenlijk gaat het over maximale onveiligheid en jouw zenuwstelsel explodeert. Het voelt heel erg onveilig en hierdoor kan de baby de verbinding met zichzelf en haar lichaampje verbreken, maar ook dus de relatie met de moeder. Dus er is een onderbroken verbinding met de moeder. Hierdoor kan er twee coping-stijlen ontstaan. En als we even kijken naar de karakterstructuren, dan hebben we het over de schizoïde karakterstructuur.

[00:03:28.710]
En bij de schizoïde karakterstructuur zijn er twee coping-stijlen. En dat gaat eigenlijk over het denkende kind, of de denkende volwassene, of het spirituele karaktertype. Deze ontstaan om de pijn van vroegkinderlijk trauma te hanteren. En nu wil ik ook wel even zeggen: er is nog veel meer vroegkinderlijk trauma dan alleen dit voorbeeld waar ik het nu over heb. Maar ik dacht: ik wil hier wel een podcast over maken omdat ik een aantal ondernemers in mijn traject heb, trouwens ook niet-ondernemers, die toch een geboortetrauma hebben opgelopen omdat ze geboren zijn met de zuignap en de tang. Maar dat er ook een onderbroken verbinding is ontstaan omdat ze in de couveuse zijn gelegd. En dat doet echt wat met je leven en daar zijn we eigenlijk helemaal niet van bewust. Maar het gevolg hiervan, want daarvoor komen deze mensen in mijn traject, en daar gaan we het dus ook even over hebben, over de gevolgen van een geboortetrauma, wat voor impact dat kan hebben op je leven. Maar eigenlijk denken ze er niet bij na dat het komt van een geboortetrauma. En we praten heel erg makkelijk over van hoofd naar hart.

[00:05:04.700]
Maar soms kan het eigenlijk helemaal niet zo makkelijk zijn, omdat er veel meer aan de hand is. Oké, dus we praten over het denkende en de spirituele karaktertypen. Deze zijn ontstaan om de pijn van de vroegkinderlijke trauma te hanteren. En nogmaals, er zijn ook andere vroegkinderlijke trauma’s en dan kan dit ook ontstaan. Maar ik ga het nu gewoon hebben over de geboortetrauma. Je kunt het zo zien, als de verbinding met het lichaampje verbroken wordt, dus ze gaan eigenlijk uit hun lichaam dan leven ze in gedachten. En op latere leeftijd hechten deze volwassen mensen meer waarde aan denken en logica, dan aan gevoelens en emoties. En dit zijn mensen die heel erg in hun hoofd leven en altijd aanstaan. En je moet ook zo zien dat deze mensen zo’n angst en onveiligheid hebben gevoeld tijdens de bevalling, dat ze dus nooit die verbinding hebben gemaakt met hun lichaam maar eigenlijk ook nooit zijn aangekomen in hun lichaam. En daardoor verblijven ze eigenlijk in hun hoofd, of daarboven en dat zijn de spirituele types. En je moet het zo zien, dat beide coping-stijlen niet verbonden zijn met hun lichaam. En wanneer hun wordt gevraagd wat ze in hun lichaam voelen, dan vinden ze dat een hele moeilijke vraag.

[00:06:39.660]
En die ook wel vaak angst oproept omdat ze het gewoon niet weten. En je ziet wel eens in communicatie met twee mensen waarbij de één echt in het lichaam zit en echt voelt, die in contact is met iemand die heel erg in het hoofd leeft, dat dat ook best wel veel frustratie oproept bij degene die heel erg in haar lichaam zit en heel erg voelt, omdat ze eigenlijk op emotioneel gevoel geen contact krijgt met de ander. Maar die ander, hij kan daar echt niks aan doen, omdat diegene echt niet gezakt is in het lichaam. En eigenlijk kunnen we stellen dat deze ondernemers of niet-ondernemers al vanaf hun geboorte gedissociëerd zijn. Ze hebben hechtingstrauma, afwijzing moeder in de baarmoeder, of ze hebben shocktrauma ondergaan tijdens de geboorte of daarna. En wanneer vroege levenservaringen zo traumatiserend zijn geweest, blijft de trauma voortbestaan in een vorm van een aanhoudende toestand van een verhoogde arousal. En een verhoogde arousal is eigenlijk een toestand van verhoogde alertheid voor je zenuwstelsel. En wanneer eigenlijk daaraan niets wordt gedaan, ontstaat er eigenlijk heel je leven een onnoembare angst en een constant gevoel van dreigend onheil, wat nooit meer verdwijnt. Maar dat is eigenlijk als je er weinig of niets aan doet.

[00:08:20.910]
Je kunt eigenlijk wel stellen dat ondernemers eigenlijk hun hele leven lang moeite hebben met het reguleren van hun zenuwstelsel en de hieruit voortvloeiende geestelijke klachten. Ze kunnen alleen maar functioneren door middel van dissociatie. Ze sluiten zich af van het onbehagen of sensaties in hun lichaam. En als als gevolg hiervan, blijft iemand als kind en later als volwassenen, met een verminderende veerkracht, die hem of haar kwetsbaar maakt voor traumatisering op latere leeftijd. En we moeten het sowieso zien hoe vroeger het trauma, hoe meer last je daarvan hebt op latere leeftijd. Ik wil sowieso even terug gaan, want ik praat graag over voorbeelden in mijn eigen werk met ondernemers of niet ondernemers die trauma hebben. En dat kan intergenerationeel trauma zijn, overgeërfd trauma, of vroeg kinderlijk trauma trauma of shocktrauma. Laten we even terug gaan naar twee ondernemers waarbij ze allebei een geboortetrauma hadden. Eentje is een mannelijke ondernemer die heel erg rationeel was en totaal niet was aangekomen in zijn lichaam. Hij wilde zo graag voelen, want zijn vrouw sprak hem heel vaak daarop aan dat hij heel erg gedissociëerd was en niet emotioneel beschikbaar was voor zijn kinderen. En hij begreep telkens maar niet wat zij bedoelden met voelen.

[00:10:08.930]
Hij had ook enorme angsten. Zodra hij wakker werd, dan had hij gewoon angst. En toen ben ik met hem gaan werken en ik werk echt op hele type lagen. Nou, dan zag je gewoon het trauma loskomen in zijn lichaam, want ik maakte gebruik van zijn lichaamsgeschiedenis. Tijdens de sessies begon die ook heel erg te shaken en te trillen. En dat was eigenlijk het trauma wat opgeslagen lag, het shocktrauma, wat eigenlijk was gebeurd na de bevalling. Want zijn moeder kreeg inderdaad een bloeding en kwam in shock, dus hij werd ook, en hij was ook te vroeg geboren, hij werd ook in de couveuse gelegd. Hij ervoer ook inderdaad dat hij heel erg in z’n hoofd zat en dat hij altijd maar aan stond. Hij stond zo heel erg aan dat hij ook eigenlijk niet meer kon slapen. En dat had enorme impact ook op z’n ondernemerschap, want hij was ook altijd wel angstig, raakte ook in paniek en als je hem echt zou zien, dan denk je: Wow, echt een man, echt een stoere man. Maar ja, daaronder zat op diepe laag dat trauma wat ervoor zorgde dat hij continu die onverklaarbare angsten had en dat hij het heel moeilijk vond ook om met zijn vrouw te verbinden.

[00:11:39.510]
Hij vond het ook heel lastig om online zichtbaar te zijn. Toen wij echt aan dat geboortetrauma zijn gaan werken, kreeg hij echt een enorme bevrijding. En bevrijding in dat wat hij altijd voelde, de angst waar hij altijd mee opstond, het altijd aanstaan, niet kunnen slapen, paniekaanvallen krijgen. Daar werd hij van bevrijd en hij zakte ook helemaal in zijn lichaam. En hij zegt ook: Jeetje, ik had er nooit in kunnen denken dat dat van een geboortetrauma afkomstig was. En hij zegt ook dat heel zijn leven er anders uitziet, dat hij zo vol vertrouwen is en dat hij echt ook kan staan, kan staan voor zijn succes en kan staan voor wat die waard is, want dat doet een geboortetrauma ook, waar een verbroken verbinding is met de moeder, want de moeder geeft altijd het kind recht van bestaan. In Deze kon dat niet omdat hij ook in de couveuse werd gelegd. Dus hij voelde ook altijd een zwaarte in zich, wat hij niet kon verklaren, maar ook een leegte. En die leegte was eigenlijk te voeren omdat de hechting eigenlijk in deze heel erg moeizaam op gang kwam. En dan heb ik ook nog een ander mooi voorbeeld.

[00:13:11.440]
Een vrouwelijke onderneemster. En zij had enorme moeite met verbinding en intimiteit met haar partner en zij kon dus ook niet staan voor haar ondernemerschap. En zij viel altijd op eerdere partners die zich eigenlijk niet volledig aan haar konden binden. Die hadden altijd wel bindingsangst. En nu heeft zij een man die totaal geen bindingsangst heeft en die heel erg uitreikt kijkt naar haar. Dat geeft bij haar totale bevriezing. En eigenlijk wat er gebeurt, het gaat over de verbinding, omdat ook zij … Zij is geboren met een zuignap. Ja, een totale shock natuurlijk. Er treedt shocktrauma op, het zenuwstelsel staat helemaal open en zij heeft eigenlijk de verbinding verbroken met zichzelf en haar lichaam. Dus er was ook geen verbinding met haar moeder, die kon ze ook niet voelen. Dat had dus impact dat ze geen intimiteit kon voelen voor haar partner, maar ook die verbinding niet kon krijgen. En haar ondernemerschap kwam ook heel moeizaam op gang. En ze zat heel erg in haar hoofd en soms ook daarboven, een beetje zweverig, dus zij moest ook echt heel erg gronden. En ook zij, omdat er zoveel angst. Ze voelde ook heel veel angst, maar ook een soort van eenzaamheid en ook van: Ik mag er niet zijn.

[00:14:56.350]
En iemand die in haar hoofd leeft en daarboven en er is zoveel trauma geweest en er is geen hechting op dat moment mogelijk met haar moeder, want dat was ook nog eens een keer. Ook zij voelde geen recht van bestaan en ze had ook een enorme verlatingsangst. En dat is logisch omdat … Ze werd al geboren met die zuignap, wat heel erg traumatisch was. Ze werd geboren en door omstandigheden kon zij dus ook op de borst van haar moeder gelegd worden en kwam ze ook direct in de couveuse terecht. Dus verbinding met zichzelf en lichaam verbroken, geen intimiteit kunnen dragen of geen intimiteit kunnen hebben met haar partner. Dat vond ze lastig, want ze kwam altijd in bevriezing terecht. Dat appeleert aan de bevriezing van de shocktrauma die ze heeft ondergaan tijdens de geboorte met de zuignap. En ook de verbroken verbinding met haar moeder. Intimiteit gaat niet alleen maar over seksuele intimiteit, maar in hoeverre, dat zeg ik wel eens meer in een podcast, in hoeverre kan je iemand toelaten? Als dat niet is gebeurd met de hechting, dat toen zij geboren werd, dat zij niet op de borst werd gelegd, de hechting kwam niet op gang.

[00:16:27.680]
Er kwam geen binding tot stand en dat is geven en ontvangen. En zij zat ook heel erg met het ontvangen aspect. Dus in relaties, maar ook in vriendschappen, vond ze het heel lastig om mensen nabij te ervaren. Toen kwam ze in die bevriezing terecht en ze wist eigenlijk nooit waar dat vandaan kwam. Maar ze kon ook niet de binding dragen in relaties in vriendschappen. Want dan voelde ze eigenlijk er niet toedoen. En dan had ze ook nog eens een keer verlatingsangst. En omdat ze ook geen recht van bestaan had gekregen, omdat de hechting niet tot stand werd gebracht, direct naar de bevalling, wist ze eigenlijk ook nooit wat ze in haar leven wilde. Ze was altijd op zoek. Altijd op zoek en niet weten wat jou te doen staat in de wereld, in dit geval, is eigenlijk appelleren naar dat geboortetrauma. Want je kunt je voorstellen dat als een baby’tje geboren wordt en ze heeft altijd in de buik gezeten, heel warm en geborgen en ze wordt met zo’n zuignap gehaald. En ze wordt eigenlijk niet op de borst van de moeder gelegd, maar in de couveuse, dat zo’n kindje zoekt. Ze zoekt haar moeder.

[00:17:59.990]
En traumasporen blijven in jouw lichaam. Dus heel haar leven was ze eigenlijk op zoek naar: Wie ben ik? En wat wil ik eigenlijk in mijn ondernemerschap? In één van mijn sessies, want ze stapte in mijn coachingsessie omdat ze eigenlijk een schaarstemindset had en ze had ook wel een ding op zelfliefde, heel erg. Maar ook van: Wie ben ik eigenlijk en wat wil ik? En toen hadden we een sessie en dat was zo bijzonder. En daar werkten we op hele diepe lagen, echt heel erg diep. Werkte heel diep op het onderbewuste, maar ook cellulair. En op een gegeven moment … Ja, het was zo bijzonder en zij zei ook echt letterlijk: Debbie, hoe jij met mij werkt, ik voel dat mijn lichaam met mij communiceert. Dus ik zag haar voor mij en ik was met haar aan het werk, cellulair. En op een gegeven moment, ik zag haar handen kleiner worden. Ze ging ook een beetje in babyhouding liggen, zoals je in de buiken ligt. En haar handen werden echt kleine knuisjes. Je zag haar ogen heel erg knipperen. En ik dacht: volgens mij gaan we terug naar een geboortetrauma. En ze zei ook: Pijn aan mijn hoofd, ik heb pijn aan mijn hoofd.

[00:19:31.900]
Mijn hoofd doet heel erg zeer. Ik zie allemaal flitsen, ik zie allemaal flitsen, ik voel me zo onveilig. Ze noemde nog heel veel dingen, maar eigenlijk wat er aan de hand was, ze herbeleefde haar geboortetrauma en die hebben we op dat moment kunnen releasen. Dus alle traumasporen hebben we kunnen releasen uit haar lichaam, zodat haar zenuwstelsel eigenlijk niet continu in de vluchtstand kwam te staan. En daarna hebben we heel erg gewerkt. En lieve mensen, dit is allemaal geen quick fix, wat ik hier benoem. In alles is geen quick fix bij mij. Maar daarna hebben we heel erg gewerkt dat het veilig was om verbinding met zichzelf te maken en echt om in haar lichaam te komen. En toen zij eenmaal in haar lichaam kwam, kon zij zichzelf eigenlijk voelen. Want ze had ook altijd angst om te voelen omdat ze altijd sensaties voelde. En dan kan je nagaan, als je met een geboortetrauma wordt geboren en jouw zenuwstel explodeert, staat maximaal open, dan geeft die continu seintjes aan het brein dat er onveiligheid is en dan voel je ook heel veel sensaties in je lichaam. Zij was dus aangekomen in haar lichaam en ze kon voor het eerst voelen hoe dat was.

[00:21:07.500]
En ze zei: Ik ben er. En dat vond ik zó mooi om te horen. Ik denk er weer even aan terug, dat ze zei: Debbie, dit heb ik nog nooit ervaren. Ik ben er. Ik voel dat ik in het leven sta. En zij zei mij later ook dat ze nooit echte levensvreugde kon voelen omdat ze iets miste. En ze zei ook altijd: Ik had altijd het gevoel dat ik er nooit echt was. Dat is eigenlijk dissociatie, omdat je in je hoofde zit. En dat heeft natuurlijk hele mooie gevolgen gehad voor haar relatie, maar ook voor haar ondernemerschap. Want toen kreeg ze ook het besef van: Ik voel dat ik leef. En toen merkte ze ook wat ze eigenlijk wilde doen in haar ondernemerschap. En dat is eigenlijk het mooie: je zielsmissie. Je hebt een zielsmissie, je komt naar de aarde en sommige mensen weten na een tijdje wat hun zielsmissie is, maar het kan ook tot jou komen. En dat zij zei dus ook: Opeens was het daar, Debbie. Opeens weet ik wat ik wat ik mag gaan doen en wat ik ga uit ga dragen in mijn ondernemerschap.

[00:22:37.990]
We hebben het innerlijke traject gedaan, heel erg op de trauma’s gewerkt. En nu gaan we verder met een vervolgcoachingstraject en nu gaan we haar levensmissie en haar zielenpad en haar ondernemerschap, daar gaan we nu aan werken. Zodat ze echt een recht van bestaan heeft met zichzelf, maar ook met de ondernemerschap en dat ze zichzelf kan laten zien, want dat vond ze ook altijd lastig. Ze wilden liever onzichtbaar zijn en nu heeft ze echt zoiets: Ik sta ervoor, ik sta voor mezelf, ik neem positie in, maar ook met mijn ondernemerschap. En ik ben het waard. Ik ben het echt waard om te ondernemen en klanten te helpen. En ik wilde ook expres even deze twee voorbeelden benoemen, omdat ik altijd een podcast maak naar aanleiding van inspiratie wat er of in mijn coachingsessies gebeuren, of dat ik iets lees, of in een gesprek hoor en dan maak ik er vaak een podcast van. Maar dan weten jullie in ieder geval waar de inspiratie van de geboortetrauma vandaan komt. Dus als je vroegkinderlijk trauma op deze manier hebt meegemaakt, of je hebt de afwijzing in de baarmoeder meegemaakt, of misschien was er wel afwijzing al bij de conceptie.

[00:24:12.260]
En vergeet niet, alles is energie. De manier waarop er dingen tot stand komen, ook bij een conceptie, heeft ook al gevolg van hoe jij later je leven gaat leven. En als je met de tang bent geboren, of je bent niet bij de geboorte, niet bij je moeder gelegd, dan kan het zo zijn dat je de persoon wordt die heel erg in haar hoofd gaat zitten, of daarboven. Je hebt de vlucht gemaakt van voelen in je lichaam naar het denken in het hoofd. Deze personen gaan ook alles overrationaliseren, terwijl ze wel diep vanbinnen een verlangen hebben om te voelen, omdat het denken steeds aangaat. Wat ik ook altijd van de ondernemers merk is, die heel erg rationeel zijn en heel erg in het hoofd zitten, dat ze heel erg het verlangen hebben om van hoofd naar het hart te gaan. En daar wordt online heel erg makkelijk over gesproken, maar het gaat over dissociatie. Dus deze personen hebben een heel diep verlangen om te voelen omdat het denken steeds aangaat. En dat verwijdert heel erg van jezelf en eventuele partner. Want je bent vaak altijd in gedachten verzonken of je bent er gewoon niet, dus je bent ook niet emotioneel beschikbaar voor jezelf of je kinderen of je partner.

[00:25:56.360]
Je bent niet bij jezelf of bij de ander. En je partner, en misschien herken je het wel, die zegt eigenlijk heel vaak dat je met je gedachten mijlenver bent. Dus je hebt het denkende type, maar je hebt dus ook het spirituele type. En dit zijn dus mensen die nooit helemaal zijn aangekomen in het lichaam. En dit zijn ook ondernemers die extreem gevoelig zijn of heel snel overprikkeld raken. Denk aan de HSP type mensen. En omdat ze door het geboortetrauma nooit in hun lichaam zijn aangekomen, hebben ze toegang tot energetische informatie niveaus. Het zijn ook vaak de mensen die helderziend zijn of heel erg afgestemd zijn op mensen, dieren of omgeving. En eigenlijk kan je het zo zien dat ze samenvloeien met de energie van deze mensen, dieren of omgeving. En ze zijn vaak ook niet in staat om de prikkels vanuit hun omgeving te filteren en daardoor zijn ze heel erg gevoelig voor licht, geluid of vuiling of elektromagnetische golven. Ze zijn heel erg spiritueel, hooggevoelig en ze worstelen wel met hun omgevingsinvloeden. En terwijl ik dit eigenlijk zo vertel, dan rijst natuurlijk de vraag: de mensen die HSP hebben, hebben zij misschien niet een vroegkinderlijk trauma ondergaan.

[00:27:47.610]
Dat is ook wel heel erg interessant, om eens voor jezelf te kijken van: Hey, ik heb inderdaad die prikkels, ik kan ook moeilijk filteren de dingen die in mijn omgeving gebeuren, om eens na te vragen hoe je eigenlijk bent geboren. Als we even kijken naar de identiteit van deze personen, dan voelen zij zich heel erg snel bang. Maar als zij functioneren in een rol, en dan heb ik het over hun werk, dan voelen zij zich enorm op hun gemak. Dat zijn ook de mensen die heel erg vasthouden aan regels omdat dit veiligheid geeft. Oké, laten we samen even kijken wat de verdere gedragingen zijn. Ze hebben vaak tegenstrijdige behoeftes omdat deze ondernemers of niet ondernemers tijdens de conceptie of baarmoeder of tijdens of na de geboorte, hechtings- of shocktrauma hebben opgelopen en daardoor de verbinding met zichzelf en de anderen hebben verbroken, hebben ze enerzijds een diep verlangen aan contact en aan de andere kant hebben ze ook angst voor contact. En dat ligt eigenlijk meer in de verbinding die ze niet kunnen vragen. Ze zijn vaak bang voor verwachtingen en verlies, want ze hebben hun moeder al verloren. Althans, dat is de onbewuste gedachte bij de chronische afwijzing aan de baarmoeder en de verbroken verbinding als het kindje niet direct op de borst wordt gelegd na de geboorte.

[00:29:35.280]
In emotioneel verstorende of stressvolle situaties, zijn het ook wel de mensen die zich eigenlijk vaak terugtrekken of het contact ook verbreken. En hoewel dit hele slimme ondernemers zijn, is het eigenlijk voor deze ondernemers ook wel heel erg moeilijk om een continue stroom van klanten, omzet en winst te krijgen, omdat zij zich in het klantcontact kunnen terugtrekken. Als het bijvoorbeeld je te veel wordt, of als deze ondernemers voelen dat er te veel verwacht van hun wordt, en dat geldt ook voor online zichtbaarheid, dan zijn ze er wel en dan zijn ze er weer niet. Je moet het zo zien, net voordat de klant wil toehappen, dan trekt eigenlijk deze persoon zich terug. En dat gaat heel erg onbewust, want het is je overlevingsmechanisme die het brein aanzet en daar weet je echt bewust heel weinig van af. Het enige wat je eigenlijk weet is, of dat je de gedachte hebt: Hé, waarom kan ik het contact niet blijvend houden? Waarom trek ik me steeds terug? En bij deze mensen speelt de binding- en verlatingsangst ook heel erg en dat zei ik al in het begin van deze podcast. Dus omdat de verbinding is verbroken, wordt de verbinding met overvloed en rijkdomsbewustzijn ook verbroken.

[00:31:17.920]
Want deze mensen zitten heel erg in hun hoofd en drukken eigenlijk hun levensenergie naar beneden. En dat kan je ook heel erg goed zien, dat heb ik wel eens meer in een podcast verteld. Dat zijn ook mensen die vrij slank zijn, bijna op het bezige af en hebben ze ook zo’n hele diepe rimpel tussen de wenkbrauwen. Als je geen ondernemer bent, kan je misschien wel voor jezelf invullen dat contact met collega’s, vrienden, of je partner moeizaam kan verlopen en dat je vaak, als het te dichtbij komt, dat je eigenlijk bevriest van binnen. En vaak weet je ook niet waar dat vandaan komt, maar het appeleert eigenlijk aan een vroeger trauma van bevriezing tijdens de geboorte of net na de geboorte. En voor beide geldt dat je de binding met je partner dus niet kan dragen. Soms moet je ook wel eens oppassen dat je niet in een isolement raakt. Wat zie je eigenlijk nog meer, bij deze mensen? Ik zei al, ze zijn vaak bang, voelen zich vaak ontoereikend. En deze is heel erg onbewust: schamen zij zich dat zij bestaan. En ik heb heel vaak in deze sessies: schamen is iets lichamelijks. Het is een lichamelijke gewaarwording wat gelinkt is bij bevriezing.

[00:33:02.340]
En ze hebben vaak het gevoel niet ergens bij te horen. En dat komt door die verbroken verbinding. Als zij een verbroken verbinding met zichzelf hebben en vroeger al met de moeder, dan kan je voorstellen dat er geen verbinding gedragen kan worden met hun omgeving. En zij voelen zich ook vaak tot last. Het zijn ook mensen die moeite hebben met affectie en empathie, gaan het liefst om met mensen die niets of weinig van hun verwachten, hebben moeite met de intimiteit van geven en ontvangen. En dat komt omdat ze in de bevriezing raken. En dat is ook logisch, omdat er veel shocktrauma in het lichaam ligt opgeslagen. En voor de luisteraars die voor de allereerste keer naar mijn podcast luisteren, ik vertel het wel eens meer, shocktrauma ligt vaak opgeslagen tussen de middenrif en de hals. En vaak hebben deze ondernemers en niet-ondernemers die een geboortetrauma hebben, ook vaak koude handen en koude voeten, maar ook een koud bekken. En even over dat koude bekken. Dat komt omdat er bevriezing ligt tussen de middenrif en de hals en eigenlijk de levensenergie niet in je bekken kan komen. En eigenlijk is de ziel uit je bekken.

[00:34:34.700]
Zo kunnen we dat eigenlijk zeggen. En het zijn ook vaak de ondernemers die wat meer moeite hebben om kinderen te krijgen. Wat ook heel erg belangrijk is om te weten dat deze mensen echt niet bewust zijn, dat ze geen contact hebben met hun lichaam en dat ze leven in hun hoofd en dat ze gedissociëerd zijn. Deze mensen zijn ook wel snel overweldigd door anderen, hebben ook moeite om positie in te nemen in het gezin en met het bedrijf als je die hebt. Dus het innerlijk leiderschap, daar gaat het over. Dat vinden ze lastig om te tonen. En als niet ondernemer, vind je het vaak lastig om positie in te nemen, tegenover collega’s of tegenover vrienden. Je laat het vaak gebeuren. Nou, bij deze mensen ligt ook vaak een burn-out op de loer, omdat het zenuwstel zo open staat. En deze mensen hebben zoveel trauma meegemaakt tijdens de geboorte. Er was zoveel onveiligheid. Zo ben je veilig en warm en zo wordt er aan je hoofd getrokken of word je uit dat geboortekanaal geperst. Je bent zo veilig en zo is het onveilig, van het één op het andere moment. Dus deze mensen hebben op latere leeftijd heel erg de behoefte om de controle te houden over zichzelf en de omgeving en de anderen.

[00:36:07.000]
Ze zijn heel erg in controle en raken bijna in paniek als ze de controle niet hebben. Dit zijn ook de mensen die vaak moe zijn en dat komt omdat hun zenuwstelsel intens geactiveerd is. Als je kijkt naar hun lichaam, dan zei ik net al, zijn ze vaak slank en soms op het tengere af, hebben een slechte doorbloeding, koude voeten, vingers en lichaam, hebben we ook een gesloten middenrif. En veel voorkomende symptomen en ziektes die ze kunnen hebben is ADHD, dissociatie, vaak spijsverteringsklachten, depressie of angst of paniekaanvallen of allergieën. En de vraag is natuurlijk altijd: Hoe help je deze mensen? Hoe werk ik naar de oplossing en tot de ontworteling van dit trauma en de bevrijding en heling hiervan. Wat ik heel belangrijk vind, is dat je werkelijk kunt zien dat deze mensen moeite hebben met verbinden. En tegelijkertijd willen ze dat wel. Dus veiligheid opbouwen is gewoon nummer één, want ze willen in controle zijn. Dus ze kunnen alleen maar hun controle loslaten als er veiligheid is en door die veiligheid is de verbinding. En ik heb wel eens eerder gezegd: veiligheid is bij mij nummer één. En die veiligheid creëren, dat kunnen we ook doen met hulpbronnen.

[00:37:44.050]
Wat ook belangrijk is, en dat geldt niet alleen maar voor een geboortetrauma, dat geldt voor iedere trauma, dat je echt de oorzaak achterhaalt. Want als je een trauma wilt ontwortelen, cellulair, dan is het belangrijk: waar komt het dan vandaan? En waar komen de triggers vandaan? Ik ben niet van pleisters plakken, want als we aan symptoombestrijding gaan doen, vroeg of laat komt dat trauma weer terug en dan word je weer hevig getriggerd. Maar we gaan ook kijken van: wat voor impact heeft dit trauma eigenlijk op jouw dagelijks leven en business? Wat belemmert het jou eigenlijk? Of hoe blokkeert het jou? En waarom Waarom word je dan ook angstig? Of waarom raak je dan in paniek? En wanneer raak je dan in paniek? Of krijg je deze angst? Wat ook belangrijk is om echt aan het zenuwstelsel te gaan werken, vooral bij dit soort type trauma, omdat het zenuwstelsel heel erg overactief is. Vandaar ook die vermoeidheid. Daarom is het ook heel erg belangrijk om aan zelfregulatie te werken en regulatie van het zenuwstelsel, zodat de overgevoeligheid, angst en eventuele paniek, of het overnemen van andermans energieën, verminderd kan worden. En met dit soort trauma, met een geboortetrauma, of trauma in de baarmoeder, of direct na de geboorte, is het ook heel erg belangrijk om aan de hechting te gaan werken.

[00:39:30.130]
Weetje, dat is echt waar. Bij veel ondernemers, misschien wel acht van de 10 ondernemers, en dan praat ik echt uit ervaring, kan je ook echt spreken van vaak een moederwond, dat er een hechtingstrauma is. Als je dan weer werkt aan de hechting, dat zorgt er echt voor dat heel veel dingen verandert in hun leven. En dat ze eigenlijk, als ze die hechting ervaren door allerlei oefeningen, dat ze gelijk al anders in het leven staan en dat ze ook de binding kunnen dragen en dat zij zich ook niet terugtrekken. Want dat terugtrekken, dat is eigenlijk heel erg onbewust en is ook een vluchtreactie. Dat is eigenlijk het brein die het zenuwstelsel een seintje geeft van: Ja, het is niet veilig en ga maar op de vlucht. Dus dat is het terugtrekken, maar ook vluchten in het hoofd. En als ik tegen jullie zeg: het werken met het zenuwstelsel, dan gaat het ook over het releasen van de traumasporen, zoals de vecht, vlucht en bevriezing. En ik weet uit ervaring dat ondernemers en niet ondernemers die een geboortetrauma hebben, die hebben heel veel bevriezing in hun lichaam opgeslagen. En dan maak ik heel veel aanspraak op het lichaamsgeschiedenis.

[00:41:07.640]
En dan ga ik pas eigenlijk naar het trauma toe. En dan gaan we samen de overweldigende situatie aankijken, helen en ontwortelen. En dat kan op verschillende manieren. Hier is geen één manier voor. En ik geloof ook niet in één methode dat deze voor iedereen geschikt is. En als ik dit eigenlijk allemaal heb gedaan, dus werken aan de veiligheid, werken met het zenuwstelsel, werken aan het ontwortelen van het trauma en het helen hiervan, en dat we ook echt die traumasporen releasen uit het lichaam, dan kom ik eigenlijk in de volgende fase. En deze is ook heel erg belangrijk: zijn je cellen en je brein herprogrammeren? Want dat stuurt jouw zenestel zo aan. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat als jouw trauma ontworteld is, dat je weer in de vecht, vlucht of bevriezingmodus gaat. En in dit geval is er veel vlucht en bevriezingsrespons, de vlucht naar het hoofd, dissociatie en er is veel shocktrauma. En een ander woord voor shocktrauma is bevriezing. En deze fase is ook echt belangrijk, want ook al is je trauma ontworteld, je hebt ook nog een conditionering. En deze komt eigenlijk voort uit jouw overlevingsmechanisme. En jouw overlevingsmechanisme wilt jou conditioneren.

[00:42:45.910]
Het wilt jou beschermen voor mogelijke andere trauma’s. En die kan het zenuwstelsel aansturen, om toch op de vecht of in de vlucht te gaan, of naar de bevriezingsresponse te gaan. Nu werk ik in mijn coaching en therapeutsessies heel veel met het lichaam. We praten maar max een half uur van de twee uur en het is echt ondergaan, want van praten ga je echt in je hoofd zitten. Maar je brein en cellen herprogrammeren, dat gaat natuurlijk wel over cognitief gedrag. En ik weet dat online heel veel gesproken wordt over met het lichaam werken, ben ik echt een grote voorstander van. En nogmaals, in mijn coachings- en therapiessies wil ik liever dat we dingen ondergaan en dat we dingen voelen en dat we juist niet in het hoofd zitten. Daarom geen lange praatsessies. Maar we ontkomen er er niet aan om niet cognitief te werken. En dat kan maar één sessie zijn dat ik daaraan besteed. Eén coachingsessie om toch wel cognitief te werken en dat is om je brein her te programmeren. En dat doe je dan met EFT of EMDR. En herprogrammeren, dat kan je ook met de exposure doen, oefeningen doen en testen of je trauma echt geheeld en ontworteld is en of je echt die bevrijding voelt.

[00:44:41.540]
Laatst zei een vriendin tegen mij van: Eigenlijk hoef je zelf niet alles te kunnen, als het om trauma gaat. Nou, laat ik even bij deze zeggen: Ik respecteer de mening van mijn vriendin en het leven kan zo mooi zijn als we elkaars meningen kunnen respecteren. Maar mijn mening is: ik vind dus van wel. Want trauma is zo kwetsbaar. We kunnen een schaarstemindset hebben, we kunnen kleine of grote trauma’s hebben, we kunnen PTSS hebben. Weetje, het is niet fijn om bij de één aan het zenuwstelsel te werken en bij de ander traumagericht lichaamswerk te doen en weer bij een ander het trauma cellulair te ontwortelen en weer bij een ander het herprogrammeren van de cellen en het brein. Mijn mening is om dit alles wel onder één dak te doen, want anders moet telkens de verbinding en de veiligheid worden opgebouwd. Je moet ook telkens je verhaal opnieuw doen.

[00:45:49.220]
Oké, lieve mensen, we komen aan het einde van mijn podcast. En wat ik altijd wil zeggen is: We hebben maar één leven en dit leven zit vol met kansen en maak van dit ene leven een mooi, rijk leven. Dat je rijkdom mag ervaren op liefde, geluk, gezondheid, succes en welvaart.

[00:46:12.540]
Mochten jullie nog vragen hebben, ik zie ze wel tegemoet. En wie weet, ik heb dat laatst ook in mijn video verteld, dat als je een vraag hebt, schroom het niet om dat naar mij te mailen. En wie weet dat ik daar aan een podcast van maak, of een video. Hé, tot de volgende podcast!

4 gedachten over “Podcast 122 De Diepgaande Impact van Geboortetrauma’s op Leven en Ondernemerschap”

  1. ik herken me zo er in.
    heb veel trauma mee gemaakt in mijn leven.
    ben op vele plaatsen gaan praten, maar het helpt me niet.
    niemand kan me helpen, heb ik al vele keren gehoord in mijn leven.
    dochtertje van 9 voelt dat ook en heeft het ook moeilijk in haar leven.
    niets wil ze doen of heeft zin om iets te doen voor school… voor haarzelf .
    weet gewoon geen raad meer

  2. dag debbie
    ik ben zo blij ,deze kennis op het juiste moment op de juiste plaats,heeeel wat puzzelstukjes zijn gevallen waar ik mee verder kan ivm lichaamswerk.HARTELIJK DANK !!!!!

  3. Ik herken mezelf helemaal in de omschrijving. Alsof je mij omschrijft in deze podcast. Tot aan de rimpel in mijn voorhoofd 🙂 Heb al veel aan trauma gewerkt. De vraag die in me opkwam was: hoe weet je of trauma voldoende ontwortelt is en er ‘alleen’ nog programmeringen over zijn? Dank je wel voor je prachtige podcast en heldere uitleg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco