fbpx

Geld ontvangen zonder schuld en schaamte

Mijn coachees zijn vooral vrouwen, maar hoe mooi is het dat steeds meer mannen zich aandienen bij mijn holistische transformatie coachingstraject voor een RIJK leven. Ook mannen willen het anders; niet meer vanuit hun hoofd ondernemen, maar vanuit intuïtie, hun gevoel, oosters en westers denken meer combineren. Ze willen zich graag ontdoen van een diepgeworteld belemmerend patroon. Misschien is het omdat de wereld in transformatie is, maar het besef dat lichaam, geest, ziel en business een heilige 4-eenheid is, wordt steeds groter.

Normaal richt ik me op vrouwen, maar vandaag schrijf ik ook voor mannen, want ik wil het hebben over ontvangen. Geld ontvangen. Want laten we wel wezen, in je business is dit heel erg belangrijk. Laatst vroeg ik op een van mijn retraitedagen: “Wie heeft er moeite met geld ontvangen?” Ik verwachtte dat het merendeel van de vrouwen hun hand zou opsteken, maar wat me verbaasde was dat ook de 4 aanwezige (echte macho)mannen dit deden. Eerlijk en oprecht vond ik dat.

Geld
Laten we het eerst eens hebben over geld en dat is in Nederland nogal een dingetje… Het gaat gepaard met behoorlijk wat schaamte. Van oudsher werken we om geld op de bank te zetten om te sparen; voor een huis, de inrichting ervan of voor als de wasmachine stuk gaat, kerst of voor een vakantie. Maar zomaar geld aan jezelf besteden en daarvan genieten, dat wordt de meeste mensen niet geleerd. Ik dank mijn moeder bij dezen; ze is zelf heel vrijgevig en leerde ons dat het oké en normaal is om geld uit te geven, dat geld mag rollen. “Het is belangrijk om te genieten,” zei ze vaak tegen ons, “van kleine en ook van grote dingen. Maak mooie momenten om op terug te kijken. Je weet nooit of er een morgen is.” Misschien had ze een voorgevoel dat mijn vader en zus op jonge leeftijd zouden overlijden.

Geld uitgeven voor jezelf betekent ook ontvangen, want geven en ontvangen horen bij elkaar. Heel simpel: als je een investering doet voor jezelf, en dat kan een mooi coachingstraject zijn, een mooi espresso-apparaat of een stilteretraite, dan krijg je hier ook iets voor terug. Veel ondernemers hebben moeite met uitgeven, omdat er iets tegenover staat, namelijk: ontvangen, met een gevoel van welbehagen en plezier. En daar gaat het over, ze voelen zich hier ongemakkelijk bij en denken dat ze dit niet waard zijn.
We kijken een laagje dieper…

Veel, zo niet alle ondernemers willen uiteraard succes. Nu is het zo dat de circulatie van rijkdom gaat over geven, ontvangen en weer doorgeven. Dat geven is niet zo’n probleem, het ontvangen dus wel. In je business is het natuurlijk heel normaal om geld te ontvangen voor jouw kennis en waarde. Het is een ruiltransactie. Dat je niet zomaar kunt staan voor je geld, kan heel diep liggen en kan te maken hebben met schuld en schaamte. Dit toont meteen aan dat succes en een mooie business opbouwen geen buitenkantje is.

Het is een goed idee om het systemisch te bekijken, wanneer je als ondernemer geen idee hebt waarom er schuld en schaamte ligt op ontvangen, ongeacht wat je investeert in jezelf of wat je ontvangt bij het verkopen van je aanbod. Het bijzondere is dat ondernemers vaak gedachtes krijgen als: ‘dadelijk wordt mijn succes te groot’ of ‘straks zak ik door het ijs’. Dit heeft met verwachtingen te maken waarvan je denkt dat je ze niet kunt waarmaken. Of met de gedachte dat je het niet verdient. Waar deze gedachte vandaan komen, weet je niet.

We hebben allemaal te maken met een gezin van herkomst en was het maar zo dat we allemaal gelukkig werden opgevoed en er geen vuiltje aan de lucht was. Bij sommige mensen is dat zo, maar het merendeel van de ondernemers komt uit een gezin waar wel iets aan de hand was, bijvoorbeeld: moeder was ziek, vader was alcoholist, broer was aan de drugs of een van beide ouders had mega hoge verwachtingen. Misschien werd er wel veel ruzie gemaakt of was één van de ouders gewelddadig. Werd er een kind doodgeboren, waar intens verdriet om was. Of was er een broertje of zusje het zwarte schaap.

Belofte (niet) nakomen
Misschien wilde jij als kind wel de harmonie bewaren of bescherming geven aan je moeder omdat je vader gewelddadig was. Misschien wilde je haar troosten omdat je ouders uit elkaar gingen of wilde je voor je zusje zorgen omdat ze manisch depressief was. En met dit alles kan het gebeuren dat je een (onuitgesproken) belofte hebt gedaan aan een van je dierbaren in het gezin van herkomst. Je voelde verantwoordelijkheid en plichtsbesef en deze belofte van voor de ander zorgen en hem of haar beschermen, was voor jou als kind heel belangrijk. Nu kan het zo zijn dat je later merkte dat je door omstandigheden een belofte niet bent nagekomen. Of een belofte vergeten bent. En nu ben je die volwassen ondernemer en heb jij te kampen met schuld en/of schaamte. Je vindt het lastig om geld te ontvangen of je hebt de gedachte dat je het succes niet aankan.

De clou is, of jij het nou weet of niet, dat je onderbewuste hiervan doordrongen is en het signaal afgeeft dat jij geen beloftes kunt waarmaken. Dat triggert een gevoel van schuld en schaamte én dat je niet aan verwachtingen kunt voldoen, wat een enorme impact heeft. Zo kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet door een omzetplafond heen komt en daar begrijp je helemaal niets van, want je hebt alle kennis in huis en je hebt een enorme drive. Maar het is je onderbewuste dat er een stokje voor steekt, want dat geeft jou het signaal: Dit kan je niet, je maakt het te groot voor jezelf. Weet je nog hoe je bent omgegaan met je belofte aan je moeder, broertje of vader? Daar is niets van terechtgekomen! Of: Je bent niet goed genoeg in sales en marketing, je kunt nooit aan de verwachtingen voldoen. En hierdoor wordt het succes waar je zo naar verlangt, uitgesteld.

Het systeem
Schuld en schaamte zijn rare gevoelens die vaak vermomd zijn in verantwoordelijkheid en plichtsbesef. Laten we dit eens systemisch bekijken: een kind behoort een kindrol te hebben en niet de rol van een volwassene. In het familiesysteem gaat het in rangorde altijd van boven naar beneden. En iedere ouder dient haar of zijn eigen lot te dragen, want als dit niet gebeurt, wordt het doorgegeven aan het kind en wat enorme gevolgen kan hebben. Stel dat je, wanneer je volwassen bent, bijvoorbeeld een business krijgt, dan zou je deze om die reden niet van de grond kunnen krijgen. Of je denkt dat het succes heel groot wordt, maar je bent bang om door het ijs te zakken omdat je niet aan de verwachtingen kunt voldoen. Of dat je jaar na jaar blijft steken bij een omzetgrens.

Wanneer je je afvraagt waarom je het gevoel van schaamte en schuld krijgt als het om ontvangen van geld gaat en je kan er de vinger niet opleggen, dan is de kans groot dat zo’n ervaring van lang geleden, waarvan je misschien geen benul meer van hebt, erachter zit.
Ik schreef het al, ondernemerschap is geen buitenkantje. Het gaat voor een heel groot en belangrijk deel om de binnenkant. Zo binnen, zo buiten. Als jij bevrijd wordt van belemmeringen, overtuigingen en angsten, dan wordt de weg vrijgemaakt voor succes en rijkdom. Weet dat succes en rijkdom ons geboorterecht is. Dat geldt voor ons allemaal, dus ook voor jou.
Wil je meer weten over succes en een rijk leven vanuit de binnenkant, beluister dan mijn podcast. Wil je succes en een rijk leven creëren vanuit de wetenschap dat lichaam, geest, ziel en business een heilige 4-eenheid zijn? Stuur mijn VA dan een mail.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco