fbpx

Podcast EP 87 Het geheim van succes en groei heeft weinig te maken met hard werken


.

Laten we het vandaag hebben over PRANA. Mogelijk denk je nu: PRANA? Ja! PRANA heeft een diepgaand effect op je denken, voelen en handelen. Ik leg het je zo uit…
Je bent ondernemer, manager of CEO, staat vol in het leven en bent enorm gedreven en gericht op resultaat. Maar soms heb je het gevoel dat het stroef verloopt, dat je in je hoofd zit en dat je (te) hard moet werken voor het succes. Hierdoor heb je weinig tijd en energie voor andere dingen, terwijl die ook je aandacht vragen. Je staat continu aan en scant alles af, om beter te worden want het is je droom om impact te hebben en van betekenis te zijn. Je wilt geld verdienen en voelt je verantwoordelijk. Wat een druk op je schouders! Terwijl je snakt naar rust in deze drukke wereld. Je wilt meer bewust leven, maar je wilt ook succes. Soms komt dat stemmetje op: ‘moet ik heel mijn leven op deze manier doorbrengen?’ En, naarmate je ouder wordt, realiseer je je vaker: ik heb maar één leven. Je wilt succes, wat dat ook maar voor jou mag betekenen, maar je wilt ook kunnen genieten en leven. Leven vanuit diep vertrouwen waarin succes moeiteloos naar je toekomt.
Pushen?

Jouw leven mag meer in balans zijn
En ook al denk je dat dat onmogelijk is, neem van mij aan: dat is mogelijk. Echt! Maar hoe meer stress je hebt, hoe meer je kraan van overvloed en rijkdom dichtdraait. Stress, frustratie, en ook een gebrek aan eigenwaarde, maken jou niet aantrekkelijk en dit is de slechtste en minst werkende energie om een rijk leven voor jezelf te creëren.
Geloof me, ik praat uit ervaring. Dit jaar onderneem ik al weer 20 jaar. In de begintijd van mijn ondernemerschap, deed ik het vanuit wilskracht. Ik kon mijn werk niet loslaten en stond steeds aan. Nu had ik ook een enorme drive om succesvol te worden. En als 28-jarige… toen was mijn definitie van succes anders. Succes lag in materie, zoals een mooi vrijstaand huis, een Jaguar en een Mercedes voor de deur en veel geld op de bank. Nu is mijn definitie van succes anders: leven op mijn eigen voorwaarden met mijn dierbaren. Onbevangen en vrij kunnen genieten van het leven, met een financiële buffer, voor nu en later. En laten we eerlijk zijn, geld zorgt ervoor dat je geen (financiële) zorgen hebt. Maar het gaat er vooral om dat je je rijk voelt. Alleen gaat het ergens in je ondernemerschap mis, ben je jezelf misschien wel kwijtgeraakt, heb je er té hard aan getrokken en alle signalen genegeerd, omdat je zo enorm geloofde in je ondernemerschap. Misschien heb je zelfs je identiteit eraan ontleend. Ben je te vaak gericht op de economische welvaart en beredeneer je alles vooral met je verstand in plaats van dat je dingen van binnenuit beleeft.

Doodlopende weg?
Ook al ben je vol goede bedoelingen, toch zou het kunnen dat je op een verkeerde manier bezig bent. Gehaast, ongeduldig, verontrust en geïrriteerd vraag je je af waarom het niet sneller gaat. Van vertrouwen en vanuit je hart ondernemen is weinig te merken. En die financiële buffer op je bankrekening? Die groeit natuurlijk voor geen meter…
Dit is de energie van een ondernemer die een schaarste-mindset heeft. Geen vertrouwen heeft. De energie van een ondernemer die geen innerlijke rust kan hebben en aan wie het tegelijkertijd aan energie ontbreekt. En ergens op de achtergrond vraag je je altijd af: kom ik wel tot bloei, krijg ik wel het succes dat ik zo graag wil?
Heel verwarrend. En waardoor komt dat? Doordat je (onbewust en misschien ook ongemerkt) een verkeerde weg bent ingeslagen. Een weg die doodloopt en geen groei belooft op alle deelgebieden van je leven zoals liefde, financiën, succes, geluk en innerlijke rijkdom. Je zoekt de groei buiten jezelf, terwijl er maar één plek is waar je die kunt vinden: in jou.
Maar wat zorgt dan wél voor jouw verlangde succes? Zijn het je marketing- en ondernemersskills? Nee, dat is maar 20% van je ondernemerschap. Er zijn 3 waarheden die jouw rijkdom en succes geven:

1) Vrij zijn van belemmeringen, angsten en blokkades
2) Kennis hebben van…
3) PRANA

Alles wat we doen heeft met energie te maken. En de meest waardevolle les die ik ooit heb geleerd is deze: PRANA staat voor succes en een rijk Leven.
Zonder PRANA is er geen leven en overvloed. Het bepaalt je fysieke gezondheid, je uitstraling, hoe jij je voelt en of je bruist. PRANA is energie, levensvreugde en levenskracht en… aantrekkingskracht (en hoe belangrijk is dat als ondernemer?!). Het is heel simpel: is er géén PRANA (levensenergie) op je marketing, dan zal deze ook niet werken. En daar waar je niet groeit en succesvol bent in je leven, is er altijd een gebrek aan energie te bespeuren.

Wat kun je hiermee?
Het is belangrijk dat je ruimte voor jezelf gaat maken en dat je je PRANA, je levensenergie, gaat unlocken. Dat doe je met aandacht en stilte. Dit zou een natuurlijk onderdeel van je leven moeten worden en dat kan je doen door heel simpelweg een aantal kruizen in je agenda te zetten. Een halve dag per week, een weekend per maand, een week per kwartaal… Ga op zoek naar die omvangrijke en allesomvattende energie van liefde. Zoek de verzoening met jezelf. Je hebt op zo’n moment alle tijd, raak dus niet in paniek als je het even niet vindt.

Als we onze lichaam en geest in balans brengen en we ademen op een goede manier dan wordt onze PRANA (levensenergie) ge-unlockt en dáár start onze rijkdom.
Het bepaalt je energie, je levenskracht, je fysieke gezondheid, hoe je je voelt en de uitstraling die je op anderen hebt. En die uitstraling, dat werkt zo verbindend met je klanten. Jouw klanten houden van energie en deze energie dient op jouw marketing te liggen. Je klanten voelen het meteen als je vanuit wilskracht bezig bent; het voelt stroef aan en als een moetje. Goede levensenergie geeft je vertrouwen en innerlijke kracht en… PRANA zorgt voor een MONEYSTROOM. Zo kun je vanuit een hele natuurlijke staat van bewustzijn voor je succes gaan staan.
En echt, ik weet waar ik het over heb. De eerste keer dat ik een miljoenenbusiness opbouwde, was ik enorm aan het duwen. 11 jaren van mijn leven gingen aan mij voorbij, ik stond continu aan, was altijd aan het werk. Doodvermoeiend, maar dat voelde ik natuurlijk niet. Op emotioneel gebied verwaarloosde ik mezelf en ook de belangrijkste mensen om mij heen. Terugkijkend kan ik voelen hoe ik mezelf vergat en niet gebruikmaakte van mijn levensenergie, mijn PRANA. Waarmee alles verandert.

Levenskracht
Terwijl ik nu lichaam, geest en business als een heilige 3-eenheid zie. Daar zelfs mijn bedrijf op heb gebouwd. Hierdoor ontvouwen succes en een rijk leven zich voor mij op een hele natuurlijke manier. Vanuit totale moeiteloosheid ben ik financieel onafhankelijk geworden. Wat een enorm verschil! Veel meer in tune met mijn Indische achtergrond.
In de oosterse denkwijze draait het namelijk meer om gevoel en geluk en de eenheid tussen lichaam en geest. Het is een veel oudere manier van denken, meer verbonden met de natuur. Dit werkt door op veel diepere lagen van het bewust-zijn dan de westerse denkwijze. In het oosten wil men de dingen van binnenuit beleven. Daarom zie je vaak bij oosterse mensen dat zij vanuit diep vertrouwen leven, met innerlijke vrijheid in overvloed en rijkdom.

In het oosters denken is PRANA super belangrijk, omdat het iets natuurlijks is, een soort van Pokon die materie laat groeien, vanzelf! Het geeft je een enorme levenskracht en power om vanuit je volledige potentieel te kunnen leven. En willen we dat uiteindelijk niet allemaal het allerliefst?

In mijn podcast geef ik een mooie oefening om je PRANA te UN-locken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco