fbpx

In je hoofd zitten is een vorm van dissociatie

Het lijkt zo eenvoudig – van hoofd naar hart, van onrust naar rust. Van sociale angst naar een gevoel van verbinding en eenheid. Het overstappen van leegte naar vervulling, van aanhoudend gepieker naar een staat van ontspanning, van schaarste naar een diepgeworteld gevoel van rijkdomsbewustzijn. Maar de realiteit toont vaak een ander beeld.

Dit zijn onmiskenbare tekens van dissociatie, een innerlijke ontkoppeling van onze eigen beleving. We zijn ergens de verbinding met ons lichaam, met onze essentie, kwijtgeraakt. Het gevoel werd simpelweg te overweldigend, te intens.

Voortdurend in je hoofd zijn, emotioneel afwezig door aanhoudend gepieker, stress, de knagende angst voor tekort – het is een kwellende spiraal waar veel ondernemers zich in bevinden. De impact hiervan reikt zelfs tot aan de vroegste fasen van ons leven.

Bewust of onbewust, als een moeder gedurende of tot 6 maanden na de geboorte worstelt met woede, depressie, angst of dissociatie, heeft dit invloed op de baby. Later in het leven van een ondernemer worden samentrekking, terugtrekking en bevriezing een normaal onderdeel van het bestaan.

Misschien herken je het wel, het dagelijkse opstaan gevolgd door een stormvloed aan gepieker. De twijfels over je onderneming, de onzekerheid over financiële stabiliteit, de angst om te falen. Deze gedachtestroom leidt tot terugtrekking, het bemoeilijkt de verbinding met je partner, kinderen en klanten. Je voelt je emotioneel afwezig, het is lastig voor je om regelmatig online te zijn. Het gevolg is een onstabiele stroom van klanten.

Als je moeder emotioneel afwezig was en zich niet op jou kon afstemmen, zijn de gevolgen daarvan vaak dat je zelf die emotioneel afwezige ouder wordt. Praten over je gevoelens kan een uitdaging zijn, meer afwezig dan aanwezig.En zo gaat het generatielang van moeder op dochter of moeder op zoon.

Dit is de dissociatie – je zenuwstelsel staat op scherp. Je man, vrouw, kinderen en klanten willen echter je aanwezigheid voelen, net zoals je ooit zelf hunkerde naar de veiligheid van je moeder. En precies dat, de veiligheid, het gevoel van aanwezig zijn, is wat je onbewust nu niet aan je klanten kunt geven.

Maar er is hoop. Het begint met herkenning, met het erkennen van deze tekens van dissociatie. Van daaruit kun je een reis beginnen naar genezing, naar herverbinding, naar het omarmen van het leven met een open hart en rust in je ziel. Deze reis, hoewel vaak uitdagend, kan uiteindelijk leiden tot een diepere vervulling en rijkdom, zowel in je persoonlijke leven als in je onderneming.

Ik wil je een effectieve oefening geven om je zenuwstelsel tot rust te brengen, en wat je helpt om de connectie met jezelf te herstellen. Dit heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op je relaties met je partner, kinderen en klanten, die allemaal zullen merken dat je meer aanwezig bent.

Wanneer we echt aanwezig zijn in onze interacties, wordt de capaciteit om te geven en lief te hebben vergroot. Liefde in al haar vormen. En als deze liefde groeit, creëert overvloed. Deze overvloed uit zich in verschillende vormen:liefde, geluk, gezondheid, succes, welvaart. Maar het begint allemaal met het herstellen van de connectie met jezelf en je zenuwstelsel tot rust brengen.

Oefening: Aarding, Regulering en Verbinding

Begin deze reis naar zelfbewustzijn en aanwezigheid door jezelf te aarden. Zoek een stille, comfortabele plek waar je zonder onderbrekingen kunt zitten. Ga op de grond zitten in een meditatieve houding, met je benen gekruist. Voel de solide verbinding met de aarde onder je, een anker dat je in het heden houdt.

Start vervolgens met het vertragen van je ademhaling. Adem diep in en uit, tel tot vier bij elke inademing en uitademing. Word je bewust van de lucht die je longen vult en weer verlaat, en van de subtiele veranderingen in je lichaam als gevolg van deze gereguleerde ademhaling.

Nu, wrijf je handen samen, snel en krachtig, tot ze gloeien van de warmte. Deze energie die je zojuist hebt opgewekt, wordt een helende kracht. Leg één hand op je kruin, laat de warmte doordringen, kalmerend en geruststellend, tot de warmte langzaam vervaagt.

Herhaal dit proces, waarbij je je handen opwarmt tot ze gloeien en vervolgens je hand op verschillende delen van je lichaam legt. Begin bij je gezicht en ga zo je hele lichaam af, tot aan je tenen. Geef jezelf de tijd en ruimte om deze sensaties te ervaren, er is geen haast.

Dit proces van bewuste aandacht en warme aanraking helpt om je zenuwstelsel te reguleren. Het biedt een kalmerende impuls die overstimulatie vermindert, wat leidt tot diepere ontspanning en grotere aanwezigheid. Je zult merken dat je steeds meer ontspannen wordt, en dat je je bewustzijn verschuift van een rumoerig hoofd naar een rustig lichaam.

In deze veilige en geruststellende staat van aanwezigheid en verbinding, vind je je weg terug naar je lichaam. Door je te verbinden met je lichaam, in een veilige en bewuste manier, word je echt aanwezig. Dit kan een bevrijdend en transformerend gevoel zijn.

Voor een nog diepere ervaring, kun je deze oefening ook met een partner doen. Ga op een veilige en comfortabele plek liggen en vraag je partner of een goede vriend of vriendin om je lichaam aan te raken, van je kruin tot aan je tenen, na het opwarmen van hun handen zoals je eerder deed. Deze gedeelde ervaring kan de oefening nog krachtiger en betekenisvoller maken. Dit is niet alleen een moment van zelfzorg, maar ook een moment van verbinding met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco