fbpx

Podcast EP 107 – Hoe beïnvloedt een moederwond je leven en business (deel 2)?

Dit is de beloofde vervolgpodcast op mijn veelbeluisterde podcast over het helen van de moederwond. In deze podcast ga ik dieper op de materie in.

Het interesseert mij enorm waarom veel ondernemers niet doorbreken met hun bedrijf of waarom hun verlangde succesvolle, rijke leven uitblijft. Om te helpen is het belangrijk om naar de kern te gaan. En die kern heeft te maken met de moederlijn en het helen van de moederwond.

Het helen van een moederwond gaat in essentie over de transformatie van een schaarstemindset naar rijkdomsbewustzijn (niet alleen op geld, maar ook op liefde, succes, vertrouwen, etc.). Het hoe en wat vertel ik in de podcast.

Maar ik leg ook uit ook waar een eventueel gebrek aan eigenwaarde vandaan komt, waar zelfsabotage vandaan komt en waarom iemand tegen een omzetplafond aanloopt. En waarom succes uitblijft.

Weet dat iedereen – dus ook jij – een succesvol, rijk leven kan hebben. En dat al het goede en groei altijd van binnenuit komt.

Links van eerdere podcast:
Hoe beïnvloedt een moederwond je leven en business (deel 1)?

Hoe herken jij een vaderwond?

Ik wens je veel luisterplezier en inspiratie!

TRANSCRIPTIE PODCAST
00:00:10.800]
Hee lieve ondernemers. Superfijn dat jullie weer luisteren naar mijn nieuwe podcast en dit is alweer episode 107. OK, lieve luisteraars. Dit wordt een vervolg podcast op mijn vorige podcast over de moederwond (EP 103). Een veel beluisterde podcast trouwens. En ik zal een linkje plaatsen onderaan deze podcast, mocht je nog niet naar deze podcast hebben geluisterd. En het leek me wel leuk om een vervolg te maken op deze podcast. Maar we gaan iets meer de diepte in en ik weet dat ik jullie in mijn vorige podcast heb beloofd – en misschien zijn jullie dat al lang vergeten- maar ik niet. Maar ik had dus in mijn vorige podcast beloofd om wat te vertellen over het fenomeen onthechten. En vanuit spiritualiteit wordt dit woord vaak gebruikt, ook wel in relatie tot onvoorwaardelijke zelfliefde. En zelf vind ik dit een heel mooi onderwerp omdat onthechten zorgt voor minder lijden in ons leven.

[00:01:13.740]
En ik dacht nou hier ga ik wel een hele podcast mee vullen, maar ik denk het toch niet. Misschien dat ik hierover een podcast van tien of twintig minuten kan maken. En ik dacht zoiets van, weet je, ik ga het niet doen. Ik ga niet die podcast maken, want ik vind dat dan een te korte podcast. En ja, jullie zien het nu niet, maar ik haal nu de schouders op en ik denk nu bij mezelf: “Ja, wie heeft toch ooit bedacht dat mijn podcast een half uur of vijfenveertig minuten zou moeten zijn?” Ja, weet je, het gaat toch eigenlijk om de inhoud? En als mijn podcast dan tien of twintig minuten zou zijn en ik kan jullie inspireren en bemoedigen en bekrachtigen met een heel mooi onderwerp wat zo nader tot mijn hart ligt, waarom zou ik dan maar geen podcast van tien of twintig minuten maken? Want het is echt zo’n mooi onderwerp en ik wil heel graag delen hoe ik hier tegenaan kijk, want ik probeer iedere dag in onvoorwaardelijke zelfliefde te leven en ik probeer ook om me iedere dag te onthechten van dingen. En hoe ik dat doe en hoe ik hier tegenaan kijk en waar ik ook tegen aanloop, dat wil ik toch wel heel graag met jullie delen. En dan wordt het maar een podcast van tien of twintig minuten. Als deze maar waardevol is. Dus, lieve ondernemers, mijn volgende podcast gaat dus echt over onthechten.

[00:02:48.750]
OK, we gaan het nu over de moederwond hebben. En waarom besteed ik hier weer aandacht aan? Omdat alles wat je in je leven hebt of niet, je moeder en de vrouwenlijn hier voor tachtig procent voor verantwoordelijk is. En Bert Hellinger, de godfather van het systemisch werk zegt niet voor niets “Succes is het gezicht van je moeder”. En daar bedoelt hij mee te zeggen dat enerzijds het bindingspatroon tussen jou en je moeder uitermate belangrijk is voor jouw recht van bestaan en je eigenwaarde. En anderzijds gaat het helen van de moederwond in essentie over van schaarste naar rijkdomsbewustzijn. En een moederwond gaat over karma, erfzonde, schaarstemindset, bindingspatronen, gedachtenpatronen en onderdrukking die eeuwenlang wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

[00:03:46.590]
En het gaat om pijnen van de moeder die niet geheeld zijn of verwerkt. En het gaat om gemis wat de moeder zelf heeft moeten ervaren en dat compenseert ze bij haar dochter. In totaliteit gaat het daar om. En ik zeg het even voor de mensen die voor het eerst luisteren naar een podcast van mij, die over de moederwond gaat. Het gaat om geblokkeerd bewustzijn, wat ervoor zorgt dat een moeder niet volledig zich kan binden met haar kind en daardoor haar kind emotioneel buitensluit, en onbewust het kind verantwoordelijk stelt hoe haar leven is. Nou, wat is geblokkeerd bewustzijn? Het bewustzijn is geblokkeerd en dat kan komen door trauma’s van haar of uit de vrouwenlijn wat niet verwerkt is. En dat kan zijn bijvoorbeeld: faillissementen, doodgeboren kinderen, oorlog, een ongeluk, verkrachting. Nou noem het maar op. En dan hebben we nog erfzonden, dingen die niet door de beugel konden. Ik heb bijvoorbeeld een klant in mijn Rijk Leven-traject gehad en haar opa was een NSB’er. Nou, daar ging ze helemaal onder gebukt. En dat was in haar ogen een erfzonde. Nou, dan hebben we ook schaarstemindset, gedachtenpatronen en bindingspatronen. En dit alles bij elkaar zorgt dan voor een geblokkeerd bewustzijn. En nogmaals, als deze situaties niet geheeld worden of er wordt niet gerouwd over deze situaties, dan wordt dit cellulair overgebracht naar de naar de volgende generatie. Ja, tot eigenlijk iemand eruit stapt, dat iemand innerlijk werk gaat doen. Waarom gaat het helen van een moederwond nou over van schaarste naar rijkdomsbewustzijn? Omdat als er situaties zijn, en ga maar eens kijken bij jezelf. Dus als er situaties zijn die niet geheeld zijn en er is niet gerouwd, dan neemt iemand energetisch afstand van een persoon of situatie. En de moeder in dit geval gaat het trauma niet aan en onderdrukt het en neemt energetisch afstand van haarzelf, maar ook van de situatie of persoon. Want ze wilt het niet aankijken. En als ze zichzelf emotioneel buitensluit omdat ze het op de een of andere manier niet aan kan, sluit ze ook emotioneel haar kinderen uit. En wie een kind emotioneel buitensluit, daar ontstaat schaarste in liefde naar het kind toe. En liefde is de basis van rijkdomsbewustzijn. En een moeder die haar dochter onvoorwaardelijke liefde geeft, ziet haar kind en geeft het kind ook eigenwaarde. En eigenwaarde zorgt ervoor dat je weet en voelt dat je het waard bent om van jezelf te houden. Onvoorwaardelijk. En dat je een ander onvoorwaardelijk lief kan hebben zonder bezitsdrang of jaloezie. En eigenwaarde zorgt er ook voor dat het helemaal ok is om goed geld te verdienen, zonder dat er een overtuiging onder zit dat het niet mag of kan. Of dat je je besmuikt voelt over geld, of dat je denkt dat geld niet gelukkig maakt. En eigenwaarde zorgt er ook voor dat je jezelf toe kan staan om voluit gelukkig te leven. En eigenwaarde zorgt er ook voor dat je gewoon voor je succes kan staan en ruimte in kan nemen en jezelf niet kleiner maakt.

[00:07:27.980]
En eigenwaarde zorgt ook gewoon voor de overtuiging dat je het gewoon waard bent. En ja, dat je je goed genoeg voelt. En eigenwaarde zorgt er ook voor dat je je verlangens wilt leven, waar dan ook en hoe dan ook. En dat je daar uiting aan wilt geven. Uiting geven aan je verlangens, ook gewoon in bed. Maar ja, moeders kunnen hun dochters en trouwens ook hun zoons via hun onverwerkte pijn onbewust belemmeren in een succesvol Rijk Leven. En als we een succesvol Rijk Leven willen, dan is het zo belangrijk om niet meer de emotionele last van je moeder en voorvrouwen te dragen. Ja, weet je, als je echt rijkdom wilt hebben op alle vlakken van je leven, dan is het zo essentieel dat je de moederwond gaat helen. En nogmaals. Weet je, dit geldt voor dochters, maar ook voor de zonen. En ik zeg het heel vaak: ondernemen is totaal niet moeilijk. Echt niet. Weet je, ik was achtentwintig toen ik ging ondernemen. Ik had het nog nooit gedaan, maar ik kon wel voor succes staan.

[00:08:39.890]
En ik wil ook wel zeggen dat ik heel veel dingen niet kan. Maar ik voelde wel bestaansrecht en ik had de overtuigingskracht dat ik het wel kon. En hoe dat kwam, leg ik jullie straks wel even uit. Maar weet dat het ondernemerschap, maar ook je man en kinderen, jou weerspiegelt waar jij nog op te helen hebt. En nog even terug naar je moeder en de vrouwenlijn, die voor tachtig procent je succes en een Rijk Leven bepaalt. En waar de grootste motor daarvan onvoorwaardelijk zelfliefde is. Dus als er trauma is geweest of erfzonde, of een schaarstemindset of verstoorde gedachtenpatronen of bindingspatronen, en het lot wordt niet aanvaard, dan vindt er uitsluiting plaats en dat heeft enorme consequenties op houding en gedrag op de persoon en de volgende generatie. Want het systeem, het familiesysteem streeft naar heelheid, zonder dat iets of iemand wordt buitengesloten. En wordt dat niet gedaan, en dan bedoel ik wordt het lot niet aanvaard, wordt daar niet om gerouwd. Dus een situatie doet zich voor en men drukt het weg, dus het kijkt het trauma niet aan, doorleeft het niet, doorvoelt het niet, dan gaat het naar de volgende generatie. Dan wordt het patroon doorgegeven van generatie op generatie.

[00:10:14.990]
Nou, laat me even een voorbeeld te geven. Nou stel dat er ergens in de vrouwenlijn iets slecht is gebeurd met geld wat heel erg traumatisch was en het wordt niet verwerkt, neemt een moeder -want we hebben het over de vrouwenlijn- energetisch afstand van geld. En in haar overleving creëert zij een geblokkeerd bewustzijn, dus met allerlei angsten, overtuigingen en belemmeringen op geld. Dit wordt niet verwerkt en wordt doorgegeven en wordt als waarheid overgenomen door de dochter, die het weer overbrengt op haar kinderen. Nou, dit is even een voorbeeld over geld. Maar er zijn zoveel soorten blokkades en angsten en overtuigingen. En dan hebben we ook nog schaarstemindset. Dus gewoon even een voorbeeld hoe het dan eigenlijk werkt als er een trauma is op een bepaalde situatie. En zo kan ik allerlei voorbeelden noemen op het gebied van liefde, succes, vrijheid en intimiteit.

[00:11:20.240]
En vorige generaties moeders, die ook een emotionele last hebben gedragen van hun moeders meenden – En sommige moeders doen dat nog altijd in het ouderschap- dat je je kind alleen van eten, onderdak, kleding en onderwijs voorziet. De emotionele behoeften werden als minder belangrijk beschouwd. En er werd ook geen woord gerept over kwesties als verslavingen, psychische aandoeningen, financiële problemen en misbruik. Mensen geloofden dat alles wel goed zouden komen, als je maar deed alsof die problemen niet bestonden. En dat je ze ook geheim hield. Maar we beginnen ons nu pas te realiseren dat het zo niet werkt. En dergelijke problemen verdwijnen niet wanneer je doet alsof ze niet echt zijn of als je probeert ze te negeren. En het spreekt voor zich dat jonge dochters volledig van hun moeder afhankelijk zijn voor fysieke, mentale en emotionele steun. En hierom hoort de weg tussen een jong meisje en haar moeder eenrichtingsverkeer te zijn, waarbij een constante steun van moeder naar haar dochter stroomt.

[00:12:40.090]
Een van de vele gezichten van de moederwond is de veel komende dynamiek waarbij de moeder zich voor mentale en emotionele steun ten onrechte van haar dochter afhankelijk stelt. Het omkeren van die rollen is zeer schadelijk voor de dochter en beïnvloedt haar gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfwaardering op lange termijn. Om aan de gestelde eisen te voldoen, moet de jonge dochter haar eigen ontwikkelingsbehoeften onderdrukken om in de emotionele behoeften van haar moeder te voorzien. De dochter voelt zich niet gespiegeld door haar moeder, maar wordt juist geacht om spiegeling te bieden. Ze kan haar moeder niet als veilige emotionele basis voor verkenning gebruiken, maar wordt juist geacht haar moeder veilige emotionele basis te geven. En dit, lieve ondernemers, gebeurt dus heel onbewust. De dochter is kwetsbaar en van haar moeder afhankelijk om te overleven. Dus haar mogelijkheden zijn heel erg beperkt. De ene optie is dat zij zich schikt in haar rol en haar moeders behoefte bevredigt. Of ze gaat ertegen in. Maar later, als volwassene projecteren we deze dynamiek vaak op anderen in ons leven, bijvoorbeeld onze partner, business en klanten.

[00:14:12.640]
Bijvoorbeeld op de partner. Dan hebben vaak vrouwen: Als ik blijf proberen goed genoeg te zijn voor hem of haar, dan zal hij of zij goed genoeg voor mij zijn. Dus je gaat overdreven zorgen. En qua business, als ik heel hard blijf doorwerken dan ben ik goed genoeg om succes te krijgen. Of je zorgt te goed voor je klanten en je laat klanten over je grenzen heen gaan, want je wilt er alles aan doen om de relatie goed te houden, want dan krijg je het idee dat je goed genoeg bent. Dochters krijgen onbewust een boodschap mee dat liefde en erkenning en bevestiging zeer schaars zijn en dat je een slag in de rondte moet werken om jezelf überhaupt iets waard te vinden. En vaak willen moeders hun aandeel in de pijn van hun dochter vaak niet erkennen, omdat dat voor hun te pijnlijk is. Weet dat je een dochter bent, maar je moeder ook en je oma ook. Dus alle moeders uit de vrouwenlijn hebben zich gewend naar de dochters voor bevestiging, goedkeuring en erkenning waar zij zo naar gehongerd hebben. Maar een dochter kan die honger nooit stillen. En generatie na generatie offeren onschuldige dochters zich op in de hoop dat ze ooit goed genoeg zullen zijn. En we kunnen dit alleen oplossen – en daar verlangt je ziel ook naar, om de moederwond te helen- is eigenlijk je leven zelf in de hand nemen en in te zien hoeveel je waard bent. En als we als volwassenen door het leven gaan met het idee dat als we ouder worden, dat het leed vanzelf overgaat, dan gaan we als volwassene nog steeds door het leven met het idee dat we niet goed genoeg zijn. En dat leven in gebrek en schaarste van liefde, geld, geluk, succes en vrijheid heel normaal is. Weet je, we moeten durven de pijn los te laten, die onze moeder ons heeft gevraagd om te dragen. Als we dit door laten dringen, dan kunnen we zelf verantwoordelijkheid gaan nemen voor ons leven en ons leven helen en voor de innerlijke bevrijding gaan, zodat de weg geopend wordt naar een succesvol Rijk Leven. En weet je, je hoeft dit verlangde succes en Rijk Leven niet continu uit te stellen.

[00:16:54.160]
Weet je, het gaat erom dat we het leed, trauma’s, angsten, schaarstemindset, overtuigingen ontwortelen uit ons systeem en gaan helen en transformeren. We mogen dan ons masker af gaan leggen en we mogen gaan rouwen en doorvoelen, zodat we uiteindelijk bij onze ware essentie van onvoorwaardelijke liefde, licht, vertrouwen en innerlijke vrede komen. En het gat wat in ons is ontstaan door een gebrek aan eigenwaarde en bevestiging, dat hoeven we dan niet meer buiten onszelf te halen, om een leegte te vullen. En we hoeven dan niet meer op wilskracht te werken. Nee, dan kunnen we meegaan op de flow van het leven. Maar weet dat je nooit kan loslaten wat jou niet dient, als je niet erkent wat je achter je wilt laten. Wat trouwens ook wel belangrijk is, dat als een moeder niet bij haar eigen gevoel kan komen, kan ze haar dochter als een verlengde van zichzelf zien en denken dat haar negatieve gevoelens worden veroorzaakt door haar dochter en niet door haar eigen pijn, die volledig naar haar onderbewuste is gedrongen.

[00:18:15.980]
En zovelen van ons hebben moeten toezien hoe onze moeder heeft geworsteld, en zichzelf heeft opgeofferd en allerlei vormen van onderdrukking heeft moeten verduren. Maar vanwege de noodzaak om te overleven zijn dochters van nature heel erg loyaal aan hun moeder. Zo loyaal zelfs dat -en wat ik nu ga zeggen gebeurt echt heel, heel, heel onbewust- dat ze hun moeder niet willen overstijgen met succes. Er is onbewust een mogelijke angst om je moeder voorbij te streven en dan lijkt het veiliger om je ambities uit loyaliteit te minimaliseren. Een andere noodzaak om te overleven is – en ik denk dat vele vrouwen dit wel herkennen- is het idee dat je hyper alert moet zijn om veilig te zijn en dat je zo de controle over je leven kunt behouden. En je hebt het gevoel dat er iets ergs zou kunnen gebeuren als je echt zou ontspannen. En dat is ook de reden dat vele vrouwen geen rust durven nemen en dat ze hyper gefocust zijn op hun acties en doelen.

[00:19:34.190]
En daar komt vaak ook weer een deelovertuiging uit, dat ze het gevoel hebben dat ze continu bezig moeten zijn met de business, want anders valt deze in elkaar. Het gaat om zwoegen om te overleven. En enerzijds zit hier overleven in en anderzijds een schaarstemindset. Hoe meer wij overtuigd zijn dat wij dochters recht hebben op onze eigen onvoorwaardelijke liefde en steun, des te sterker we kunnen worden en des te meer postieve verandering we kunnen bewerkstelligen in ons leven. Want weet dat jou en mij geboorterecht is om in de volle glorie van liefde een succesvol leven te hebben en dat je rijkdom mag ervaren op alle vlakken van je leven. En dat, lieve ondernemers, is een hele normale overtuiging van iemand met een gezonde eigenwaarde.

[00:20:31.280]
Ik wil het ook nog even met jullie hebben over zelfsabotage, want deze houdt sterk verband met de moederwond. En zelfsabotage houdt in dat je onbewust obstakels opwerpt die voorkomen dat je het doel dat je voor ogen hebt kunt bereiken, of het verlangen dat je koestert kunt vervullen.

[00:20:53.780]
En veel zelfsabotage is uiteindelijk te herleiden naar veiligheid, behaaglijkheid en vertrouwdheid. Als we vroeger hebben ervaren dat mensen van ons afkeerden of ons hebben afgewezen, of ze hebben ons bestraft of ze hebben ons een slecht gevoel gegeven over onze behoeftes en verlangens, dan zullen we als volwassene deze behoeftes en verlangens op het gebied van liefde, geld, geluk, succes en vrijheid saboteren om te voorkomen dat we weer afgewezen worden of dat we weer bestraft worden. En ook hier, veel hiervan gebeurt op onbewust niveau en komt voort uit onverwerkte angsten van het innerlijke kind. Het afgesplitste aspect van ons bewustzijn, waarvoor emotionele verlating iets enorm bedreigend is, moet tegen elke prijs voorkomen worden. En voor sommige vrouwen – en let op, dit gebeurt echt heel onbewust – kan het onbewust voelen of ze hun moeder verraden als ze groot, zichtbaar en krachtig zijn. En dat is ook waarom veel vrouwen niet online zichtbaar durven te zijn en waarom ook de geldstroom niet echt op gang komt. Of dat vrouwelijke ondernemers een omzetplafond hebben of snel het verdiende geld uitgeven.

[00:22:20.720]
Allemaal aspecten van zelfsabotage. Bang voor afwijzing van de moeder. Zelfsabotage gaat onbewust nog steeds over om koste wat het kost je moeders goedkeuring te verwerven om te kunnen overleven. En nog even iets over het masker dragen. Ik heb meerdere masterclasses en podcasts hierover gemaakt, over de karakterstructuren en de manier waarop jij bent opgevoed. En als dat niet veilig is, dan ontwikkel je een masker. En dit wordt gedaan ter compensatie van de afwijzing. Het is een onbewuste poging jezelf te veranderen om door de buitenwereld te worden geaccepteerd. Een bekend masker is aanpassing als een kameleon. Of dat je overdreven gaat zorgen. Maar het probleem is dat als we als volwassene uhm ja, dan kunnen we ons masker verwarren met onze ware zelf om goedkeuring van anderen te krijgen. En dan dragen we een masker om onze kwetsbaarheid en schaamte te verdoezelen. Nou, voordat ik jullie ga vertellen hoe het komt dat ik wel een rijk succesvol leven heb opgebouwd en dat het bij mij allemaal wel is goed gekomen, wil ik eerst nog even iets anders bespreken.

[00:23:39.090]
Want in een eerdere podcast over het belang van de creatieve seksuele energie (ook hier zal ik een linkje plaatsen onder mijn podcast blog), gaf ik aan dat ik een verband had ontdekt tussen schaarste en intimiteit. En dat is heel erg logisch verklaarbaar, want een moederwond zorgt voor schaarste op alle deelgebieden van een Rijk Leven of op een paar deelgebieden. En waarom is dat? Nou, als een moeder haar eigen pijnen, angsten, afwijzing of het niet gezien zijn, trauma’s, schaarstemindset en bindingspatronen niet verwerkt heeft, neemt ze in haar overleving energetisch afstand van hetgeen wat haar is overkomen. Dat betekent dat zij in haar overleving iets of een situatie of iemand emotioneel buitensluit. Ze trekt zich terug. Al die trauma’s en onverwerkte emoties en situaties liggen opgeslagen in de baarmoeder. En dat kan er ook voor zorgen dat intimiteit lastig wordt of dat je een laag libido hebt. Een beschadigde chakra 1 gaat over de afwijzing van de moeder. En Chakra 1 staat ook in verbinding met het verleden en de vrouwenlijn. Vandaar ook dat de gestolde rouw van afwijzing, trauma’s en niet gezien zijn ligt opgeslagen in de baarmoeder. En als je dit alles ontwortelt, heelt en transformeert uit het bewustzijn, dan kom je bij de ware kern van onvoorwaardelijke zelfliefde, licht en innerlijke vrede uit. En laat me je dit even uitleggen. Je wordt natuurlijk geboren als baby en je ziel is volledig tastbaar, voelbaar en staat ook al helemaal open. Maar als jij gedurende je leven allerlei dingen meemaakt qua afwijzing, je voelt je niet gezien of je hebt allerlei trauma’s, dan ligt dat als een laag boven je ziel. En dan is het zaak dat je die laag van je ziel afhaalt, want je ziel is verbonden met je hart. Sowieso, jouw hart weet de waarheid. Maar als er echt een zielsconnectie is met je hart, dan kom je weer bij je onvoorwaardelijke liefde uit. En als we het even hebben over spiritualiteit en – zo geloof ik erin hoor- , als jij in de frequentie leeft van onvoorwaardelijke liefde en je bent gewoon de trilling van liefde, dat versterkt ook je spiritualiteit. En wat ik zelf altijd zeg als je mensenlevens wilt transformeren.

[00:26:25.950]
Je kan alle kennis en technieken hebben, maar als degene die jou coacht zelf niet in onvoorwaardelijke liefde zit, kan die eigenlijk jouw leven niet geheel transformeren naar onvoorwaardelijke liefde. Want de coach, die kan jou zo ver brengen natuurlijk als die zelf is. Vandaar ook dat dat zo belangrijk is, dat een transformatie coach echt in onvoorwaardelijke liefde is en dat die de ander ook in onvoorwaardelijke liefde ziet. En onvoorwaardelijke liefde zorgt er ook voor dat er een soort van veiligheid wordt gecreëerd. En juist in deze veiligheid, dan kan je zulke mooie dingen transformeren en dan kan je de ander tot ongekende hoogtes brengen. Ja, en ik denk zelf dat het aller aller allerhoogste in ons leven , het hoogste doel in ons leven is het nastreven van onvoorwaardelijke liefde, want dat is de basis van een Rijk Leven.

[00:27:33.300]
OK, nog even terug naar mij, want ik heb al eerder gezegd dat ik meer een vaderwond had. Ik had een vader die niet energetisch verbonden was met zijn kinderen. Hij heeft ons nooit meer aangeraakt nadat we baby waren, qua genegenheid. Nou, het hoe en wat, dat kan je beluisteren in de podcast over de vaderwond (EP 104). Hier praat ik over mijn vader en ja, lieve ondernemers, ik zal een linkje plaatsen onder deze podcast blog. Maar laat ik nog wel een ding zeggen. Buiten het feit dat mijn vader ons nooit aanraakte maar wel sloeg, had ik ook wel een vader die ons fysiek en emotioneel mishandelde. Want mijn vader riep mij iedere dag wel toe dat ik dom was omdat ik woordblind ben. En overigens, ik zeg dit allemaal zonder wrok. Want – en ik hoop dat je het ook hoort in mijn stem, ik zeg dit echt vol met liefde- want ik heb hem, mijn vader, uitgekozen voor mijn levenslessen, net zoals ik mijn moeder heb uitgekozen voor mijn levenslessen. OK, ik had dit allemaal kunnen geloven, dat ik dom was.

[00:28:56.880]
En ondanks dat mijn moeder ook haar persoonlijke issues had. En ik zal ze even kort opnoemen, want haar vader verliet haar toen ze een paar dagen oud was. Zij heeft in het Jappenkamp gezeten en ze heeft echt allerlei martelingen gezien. Ze heeft drie kinderen verloren. Ze was vroeg weduwe en ze verloor binnen een jaar haar tweede man en haar dochter. Nou ja, dat doet wat natuurlijk als moeder. En toch had ze de kracht om mij te bemoedigen en te bekrachtigen. En ze zei altijd: “Jij redt het wel. Jij hebt iets wat anderen niet hebben”. Dat was haar overtuiging, lieve ondernemers. Ik zeg niet dat het zo is, maar het was haar overtuiging. En ze zei ook altijd: “Jij gaat het maken. Luister maar naar mij”. En ik denk.. Nou ja, Ik denk het eigenlijk wel zeker dat dat mij heeft gered om in mezelf te geloven en de overtuiging te hebben om succes te verkrijgen. En ik kom hierop om dit te vertellen omdat ik het hier vanochtend met Renee over had.

[00:30:05.010]
En we hadden het er zo over van wat voor rol mijn moeder had in mijn leven. Want ondanks dat ze zelf een diepe, diepe moederwond heeft en nog steeds. En dat vertelde ze mij ook na het lezen van mijn content over de moederwond. En ik vind het altijd zo leuk. Ze zegt altijd van: “Ja, het inspireert me zo enorm. En had ik jou maar gekend toen ik jonger was.” En daarbij, en dat is heel erg fijn, heb ik een moeder die super super positief is en ongelooflijk gul en geen geldblokkades heeft. En dat heeft mij ook enorm geholpen, want ik heb geen geld issues. Maar zoals jullie konden horen in de podcast over de vaderwond, zat dat heel erg diep. En dat heeft mij in mijn jongere jaren echt wel gevormd. En beluister het maar wat het met mij heeft gedaan. Maar gelukkig heb ik dat wel kunnen helen.

[00:31:07.290]
En waarom heb ik eigenlijk weer een podcast gemaakt over de moederwond? Omdat ik echt heb gezien en gemerkt dat acht van de tien ondernemers een moederwond heeft. En niet alleen dochters, want ik coach ook mannen, overwegend meer vrouwen. Ik denk zelfs vijfennegentig procent vrouwen en vijf procent mannen. En die hebben ook last van de schaarstemindset. En altijd weer terug te traceren naar de moeder. En een schaarstemindset heeft niet alleen met geld te maken. Het is een angst voor tekort op liefde, geld, geluk, succes, vrijheid en intimiteit. En dat laatste zeg ik erbij om nou ja, wat ik al eerder zei, de energie van seks hetzelfde is als liefde, geld en succes. En zelf vind ik ook dat hier geen taboe op moet liggen omdat veel vrouwen iets hebben met intimiteit. Dus ik heb het ook gewoon toegevoegd bij een Rijk Leven. En het gaat mij niet eens zozeer om de moederwond an sich dan wel dat ergens de blokkades, angsten, overtuigingen en schaarstemindset plaatsvindt. En dat we begrijpen waarom dat is. Het start bij de moeder en de vrouwenlijn en het patroon wat eeuwenlang wordt doorgegeven. En als je daar jezelf van bevrijdt, ja dan word je iemand zonder lijden en dan ben je volledig in onvoorwaardelijke liefde.

[00:32:45.530]
OK lieve ondernemers. We komen aan het einde van deze podcast. Mocht jij je leven willen, transformeren naar een succesvol Rijk Leven en rijkdom op alle vlakken van je leven wilt ervaren, zoals liefde, geld, geluk, succes, vrijheid en intimiteit. Dan kan je me altijd een mailtje sturen naar Debbie [@ ] Bernasco.nl. En weet, lieve ondernemers: Jij hebt de macht in handen over je leven en jij hebt de macht in handen om je leven te veranderen. En je hebt de macht in handen over je eigen denkpatronen. Jij hebt de sleutel in handen. Dus jouw leven kan een heel mooi succesvol Rijk Leven worden. Allemaal vanuit onvoorwaardelijke zelfliefde. OK, lieve ondernemers, dank je wel voor het luisteren en tot de volgende keer.

[00:33:35.780]
En dan gaan we over het mooie thema onthechten hebben. En ik hoop ook. Maar sowieso heel erg bedankt dat je naar deze podcast hebt geluisterd. Maar ik hoop ook dat je luistert naar mijn volgende podcast over onthechten en onvoorwaardelijke liefde. Omdat dat zo’n belangrijk thema is in mijn leven. En ik weet zeker dat ik je daar ook enorm op kan inspireren. Omdat ik ook dingen vertel uit m’n leven wat goed gaat en wat ook beter kan. Want een leven is altijd een proces van leren en groeien. OK lieve ondernemers, tot de volgende keer!

1 gedachte over “Podcast EP 107 – Hoe beïnvloedt een moederwond je leven en business (deel 2)?”

  1. Waaauw, dit is zo’n waardevolle podcast !
    Nu denk ik een beetje beter te begrijpen, waarom de band tussen mijn moeder & mij zo moeilijk lag…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

strategiegesprek

GRATIS STRATEGIEGESPREK
met Debbie Bernasco